Afbeelding

Hogere kosten leiden meestal (nog) niet tot hogere prijzen

De inkoopprijzen stijgen zowat met de dag, maar ondernemers in het algemeen en zzp'ers in het bijzonder zijn huiverig om de hogere kosten door te berekenen aan de klant. Slechts vier op de tien zzp’ers hebben vanwege de inflatie hun (uur)tarief of verkoopprijzen de afgelopen tijd verhoogd, gemiddeld met 5 procent. 

Dit schrijft FNV ZZP (een afdeling van de vakbond FNV die zich bekommert om de zzp'ers) na onderzoek onder de leden. Momenteel stijgen alle kosten, zowel van materiaal als van brandstof. Het zou vervolgens logisch zijn om de hogere kosten in de prijs door te berekenen, maar dat gebeurt in de meeste gevallen dus niet. Ondernemers die de kat uit de boom kijken of bij voorbaat 'passen' vrezen vooral dat ze zichzelf daarmee uit de markt prijzen en op die manier opdrachten of klanten kwijtraken.

Last van inflatie

Een op de drie zzp'ers geeft zijn of haar huidige financiële situatie een lager rapportcijfer dan een jaar geleden. Slechts 21 procent is positiever over z’n financiën dan vorig jaar. Zes op de tien zzp’ers zegt last te hebben van de huidige hoge inflatie.
Het merendeel van de ondervraagde zzp'ers heeft wel alle vertrouwen in de toekomst. Vier op de tien denken dat hun financiële situatie de komende twaalf maanden verbetert. Twee op die tien verwachten juist dat ze er volgend jaar slechter voor staan.