Afbeelding
Hans peijs

Met gasketelwet wordt nog steeds getalmd

GASKETELWET

Inmiddels is er al zeven jaar verstreken na het moment dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een alarmerend rapport uitbracht over koolmonoxiderisico’s en nog steeds is de Gasketelwet nog niet van kracht. En met dat talmen is Techniek Nederland inmiddels klaar. Techniek Nederland vindt dat woonminister De Jonge nu de regie moet nemen over de volledige invoering van de Gasketelwet en heeft daar een brandbrief over gestuurd aan de bewindsman.

Je zou denken dat de situatie behoorlijk alarmerend is: elk jaar komen er Nederlanders om het leven als gevolg van een ondeugdelijk aangesloten gasgestookte installatie. En toen de Onderzoeksraad de cijfers naar buiten bracht, was Leiden in last en het toenmalige kabinet besloot terstond een wettelijke certificeringsregeling in te voeren voor bedrijven die werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen uitvoeren. Ook Techniek Nederland liet weten de feiten alarmerend te vinden en nam haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om cv-installaties veiliger te maken. "Bij de totstandkoming van de wettelijke certificeringsregeling hebben wij onze kennis zo veel mogelijk gedeeld met het ministerie en zijn we direct gestart met aanpassingen in opleidingen, examinering en processen", schrijft voorzitter Doekle Terpstra aan de minister.

Niets gebeurd

Maar zeven jaar later is er in Den Haag niets gebeurd. Terpstra noemt dit schokkend: "Het is een schokkende constatering dat de verplichting voor installateurs om te voldoen aan de wettelijke certificering bijna zeven jaar na publicatie van het rapport van de Raad nog altijd niet van kracht is. Het ziet er zelfs naar uit dat de zoveelste deadline - dit keer 1 januari 2023 - niet wordt gehaald. Er is namelijk nog altijd geen duidelijkheid over de aangewezen regelingen, geschikte certificerende instellingen en flankerende beleidsafspraken."

Achteruit boeren

Brandbrief aan kabinet om haast te maken

Sterker nog: er lijkt achteruit geboerd te zijn. Bij de bekendmaking dat er een wet zou komen (die is gaandeweg de Gaswet genoemd), werd in één adem door gemeld dat er ook een meerjarige publiekscampagne over het keurmerk CO-Vrij zou komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels laten weten dat zo'n campagne er niet komt.
En er is meer ruis op de lijn. Terpstra duidt erop dat handhaving door gemeenten nodig is om de regeling effectief te maken, maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten weten dat dit geen rol van een gemeente kan zijn. Daarnaast heeft Techniek Nederland meerdere keren opgeroepen om de vrije verkoop van cv-ketels aan banden te leggen en alleen voor te behouden aan wettelijk gecertificeerde bedrijven. Het is een extra slot op de deur, aldus Terpstra, maar tot op heden is er afwijzend op dit voorstel gereageerd.


   

Afbeelding