Afbeelding

Schaalvergroting neemt snel toe

SCHAALVERGROTING

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2021 een record aantal installatiebedrijven is overgenomen: 150 in totaal. 

Schaalvergroting is een wapen in de concurrentiestrijd. Door administratieve- en ICT-taken te bundelen alsook door inkoopvoordeel heb je minder kosten en daardoor kun je scherper aan de wind varen. En zeker nu de inkoopkosten gierend uit de hand lopen, is er alle reden om om je heen te kijken of je een aantrekkelijke partner vindt. Daarbij speelt ook mee dat het steeds lastiger wordt goede medewerkers te vinden.

Verschillen

Het verschil in het aantal overnames met 2020 is groot, want toen ging het om rond 125 overnames. In 2018 was het aantal zelfs nog beduidend lager met 100 overnames in een jaar tijd, maar in 2019 was er weer een piek met 130 overnames en fusies.

Kerngezond

Uit cijfers van de Rabobank blijkt dat de bouwwereld momenteel kerngezond is, maar volgend jaar gaat de wal het schip keren. "In deze tijd van tegenstellingen (veel vacatures, veel zorgen om prijsstijgingen, hogere rente, maar ook weinig faillissementen en een goede werkvoorraad) is het lastig voorspellingen te doen. 

De sector zal in 2022 en 2023 vrijwel zeker op een lager omzetniveau uitkomen dan in 2021 ", laat de Rabobank weten over de bouwsector. En met fusies en overnames kun je je hier enigszins tegen wapenen.