Afbeelding
Shutterstock

Alle seinen op groen voor
uitdaging warmtepompen

WARMTEPOMP

Het is de bedoeling dat vanaf 2026 voor elke cv-ketel die aan vervanging toe is een warmtepomp in de plaats komt. Vraag is of de branche tegen die tijd op deze taak berekend is? Het antwoord is ja. Aan alle randvoorwaarden wordt gewerkt om het voor elkaar te krijgen.

Deze geruststellende gedachte is geventileerd tijdens een VSK-bijeenkomst waar zowel Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, als Arthur van Schayk, CEO van Remeha en bestuurslid van de NVI, geruststellende woorden sprak over de uitdaging die de branche te wachten staat met betrekking tot de warmtepomp. Want die uitdaging ligt er wel degelijk, nadat minister Hugo de Jonge liet weten dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp standaard wordt voor elke cv-ketel die vervangen moet worden. Het plan kan op veel bijval rekenen, maar de vraag is wel of de branche deze plannen kan bijbenen. 

De eerste vraag is of er tegen die tijd voldoende vakmensen zijn en Techniek Nederland gaat daar voor zorgen. Er komt in elke regio minimaal één trainingslocatie voor hybridewarmtepompmonteurs. Dit najaar komt er ook een mbo-deelcertificaat voor hybridewarmtepomptechniek. Hiermee wordt vooral meer ruimte geboden aan zij-instromers. "Ondertussen blijven we ook bij de verantwoordelijke ministers aandringen op structurele maatregelen om de instroom in het technisch beroepsonderwijs te vergroten. Want voldoende aanbod van technici is en blijft een voorwaarde voor een succesvolle energietransitie", aldus Terpstra.

De tweede vraag is of de fabrikanten kunnen leveren en daar was er witte rook. Van Schayk is ervan overtuigd dat dat lukt. Namens de fabrikanten kondigde hij drie extra productielocaties voor hybride warmtepompen aan. Hiermee wordt aan alle voorwaarden voldaan. "De minister heeft een heldere koers uitgezet. Corporaties en huizenbezitters weten waar ze aan toe zijn, net als installateurs en fabrikanten. Overheid, installatiebranche en fabrikanten hebben dezelfde ambities. Samen gaan we er alles aan doen om deze mijlpaal voor de energietransitie te realiseren", aldus Terpstra.