Werkzekerheid blijft groot, maar branche staat onder druk

ECONOMIE

Nederland staat onder hoogspanning en elke branche heeft zo haar uitdagingen. In de installatiesector zijn dat de blijvende krapte op de arbeidsmarkt en onrust op de internationale (materiaal)markten. Ook wordt de sector geconfronteerd met grote veranderingen in de woningbouw en het is de vraag in hoeverre de klant de toenemende prijsstijging wil en kan betalen. Maar de werkzekerheid blijft onveranderd groot.

Deze conclusie trekt brancheorganisatie Techniek Nederland in het Economisch Dashboard over het tweede kwartaal van dit jaar. Wat absoluut vast staat is dat de vraag naar techniek en installatiewerkzaamheden groot blijft, maar de financiële daadkracht van de belangrijkste opdrachtgevers afneemt, laat Techniek Nederland weten. "De woningbouw lijkt aan de vooravond te staan van langverwachte en onafwendbare veranderingen. Dit zal resulteren in nieuwe uitdagingen in de financiering van projecten. Vooral de onrust op de internationale (materiaal)markten zorgt voor kwetsbaarheid van de sector", staat in een analyse.

Hogere verkooprijzen

Volgens Techniek Nederland werden prijsstijgingen van materiaal en arbeid opgevangen door hogere verkoopprijzen, maar die vanzelfsprekendheid is er niet meer. "De vraag naar verduurzaming van de gebouwde omgeving en de uitbreiding van de woningvoorraad vermindert niet. Toch is de resultaatverwachting van de branche iets minder positief dan de afgelopen tijd. Met name de mogelijkheid om kosten door te berekenen aan (eind)klanten is hierin een factor", valt op het dashboard te lezen.

Oorlog Oekraïne

Inmiddels maken ook steeds meer eindgebruikers een afweging tussen het snel laten uitvoeren van werkzaamheden of juist wachten tot prijzen en markten stabiliseren en normaliseren. "De situatie wordt versterkt door de oorlog in Oekraïne die internationale markten destabiliseert en prijzen van vervoer en materiaal laat stijgen", aldus Techniek Nederland.