Afbeelding

Ben jij al aan het BIMmen?

De weg naar een duurzame toekomst loopt via BIM. Zeker voor W-installateurs. De vraag naar circulaire installaties wordt alsmaar relevanter en door BIM volledig te benutten kunnen installateurs wel degelijk bijdragen aan de nieuwe economie. Zo is de levensduur van leidingwerk en producten te verlengen door alle informatie aan een ontwerp toe te voegen en functionaliteiten te gebruiken.

BIM is veel meer dan een tekenprogramma of CAD-systeem. Volledig benut is BIM hét paspoort van een gebouw: het collectieve geheugen van architecten, aannemers, installateurs en opdrachtgevers. Door alle informatie van een gebouw te digitaliseren wordt het veel eenvoudiger om zaken zoals leidingwerk in de toekomst aan te passen. Bovendien is door het toevoegen van productspecifieke informatie toekomstig onderhoud veel eenvoudiger en zal de levensduur van producten langer worden.

Inmiddels heeft 19% van de Nederlandse installatiebedrijven al (eens) met BIM gewerkt. Dat is een redelijke score, want lang niet ieder installatiebedrijf beschikt over een ‘tekenkamer’. En ook vergeleken met buitenlandse collega’s scoren Nederlandse installateurs niet slecht. Ter vergelijking: van uw vakgenoten in Duitsland werkt slechts 1% met BIM. Maar – voordat we tevreden achteroverleunen – van de Nederlandse architecten gebruikt al 81% het bouwinformatiemodel. En dat is niet voor niets.

Er zijn tal van gronden waarom informatie steeds beter verwerkt en vastgelegd moet worden. In de basis grijpen die redenen allemaal terug op duurzaamheid. Neem bijvoorbeeld de elektrificatie van de warmtevraag. Door de lage temperatuurafgifte moet de leidinginfrastructuur fijnmaziger worden. Dan toont BIM zijn waarde door clashes - bijvoorbeeld bij het kruisen van warme en koude leidingen - in beeld te brengen. Maar ook de vraag ‘welke materialen moet ik nu kiezen om straks te kunnen voldoen aan de duurzaamheidseisen?’ wordt steeds vaker gesteld. En - met de Wkb in het achterhoofd - wordt het bijvoorbeeld steeds belangrijker om berekeningen te overleggen.

In die behoeften kunt u voorzien door alle mogelijkheden van BIM te gebruiken. Dat is ook de reden dat Geberit uitgebreide BIM-data voor verschillende softwaresystemen zoals Autodesk® Revit® biedt. Deze data stellen u in staat om de gewenste Geberit producten toe te voegen aan projecten. En met behulp van de toegevoegde artikelinformatie is het eenvoudig om een volledige materiaalspecificatie te maken. Dit helpt bij het maken van de calculatie, bij het bestellen én u helpt er ook uw opvolger mee.
Daarnaast - en dat is uniek - heeft Geberit de berekening van het Pluvia systeem geïntegreerd in BIM. Het ontwerp van het hemelwaterafvoersysteem stuurt u naar ons projectbureau, waar vervolgens de berekening gemaakt wordt. Met als resultaat: u krijgt het ontwerp volledig gedimensioneerd en inclusief berekening retour. Hiermee worden ‘omzettingsfouten' voorkomen én bespaart u tijd.