Afbeelding

Mercedes-Benz Citan heeft een nieuwe jasje, en dat past prima

RIJIMPRESSIE

De Mercedes-Benz Citan is International Van of the Year 2022. Als dat geen aanbeveling is om er eens wat beter naar te kijken, dan weten we het niet meer.

De Mercedes-Benz Citan is een kindje van de vreugdevolle samenwerking tussen Renault en ‘Das Haus’. Dat is niet nieuw, want de vorige Citan was al een eeneiige tweeling met de Renault Kangoo. Dat is nu in zekere zin ook het geval, maar de Citan in zijn nieuwe jasje heeft nu veel meer ‘eigens’. Niks een Kangoo met een ster in de grille, maar een heuse Mercedes-Benz, zowel het front als de achterkant.

Binnen is de Citan ook een Mercedes-Benz, maar laten we vooral ook niet vergeten hoe je binnenkomt: via een portier dat zowat 90 graden geopend kan worden. Dat is wel heel makkelijk instappen, waarna de inzittenden in de cabine zich kunnen vermaken met alles wat het Duitse merk zo sterk maakt. Het stuur bijvoorbeeld is een rad vol knopjes om met je handen aan het stuur toch alles te kunnen bedienen. Maar de blikvanger is het MBUX communicatiesysteem dat met de stem te bedienen is. Het commando ‘Hallo Mercedes’ is genoeg voor een bepaalde reactie; hoe geinig en comfortabel is dat? Het scherm staat op een overzichtelijk dashboard met onder andere USB-aansluitingen voor de telefoon, achter het stuur zit een riant opbergvak en in het middenconsole vinden we bekerhouders. Puike stoelen trouwens, ook dat, en met een goed uitzicht over het verkeer.

Laadvermogen

We raden als motor de bekende 1,5 CDI diesel met 95 pk aan. Dat is een goede, soepele motor die voor de meeste taken voldoende is en voldoet aan Euro 6. Nu is het natuurlijk wel zo dat diesel momenteel in prijs gierend uit de hand loopt, dus misschien is het beter om even te wachten op de elektrische variant die halverwege dit jaar – daar zijn we al bijna – uitkomt.

Het laadvermogen van de Citan met deze dieseluitvoering valt overigens met 520 kilo enigszins tegen, dat is wel een smetje. Het laadvolume is drie kuub. De wagen rijdt ongelooflijk goed, maar is dat nieuw voor een Mercedes? Eigenlijk niet. Grappig is dat je tijdens het rijden met een duimpje in het scherm erop wordt gewezen dat je zuinig rijdt. Het is natuurlijk aan de bestuurder om het duimpje wel of niet te laten opflikkeren, maar met de huidige dieselprijzen raden we aan van wel. Is ook beter voor het milieu.
Van nature is een Mercedes-Benz rijk uitgerust, maar daar valt toch ook wel wat op aan te merken. Bijvoorbeeld dat zelfs in de PRO-versie cruisecontrol en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel nog als optie moeten worden bijgekocht. Dat geldt ook voor Active Brake Assist, dodehoekassistent en Lane Keep Assist.