Afbeelding

TOPFITTER

Je leest wel vaker dat de installatiebranche zich ontwikkelt naar een kennisbranche. Bij Indusa Installaties in Apeldoorn is kennis sinds de oprichting in 2015 de basis. Directeur/eigenaar Erwin Scheidweiler vertelt waarom.

Bij Erwin Scheidweiler heeft het altijd ‘gekriebeld’ om ondernemer te worden. Sinds de jaren tachtig is hij actief in de utiliteitssfeer in alle vormen, sinds ongeveer de eeuwwisseling is dat op directieniveau en een paar keer kreeg hij de kans om te participeren in een bedrijf en ook kwam er een mogelijke overname voorbij. Dat werd het allemaal niet. “Maar ik was inmiddels 45 en dacht: als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer, en besloot zelf een bedrijf op te zetten.”

Megens Installaties

Uit zijn uitgebreide netwerk benaderde hij Jos Ruijs, eigenaar van Megens Installaties in Druten en Rotterdam. Aan hem legde hij de vraag voor om partner te worden. Lang verhaal kort: Ruijs zei ja, Indusa Installaties werd opgericht en werd net als partnerbedrijf Megens Installaties onderdeel van het fenomeen ‘Wij maken het goed’, waarbij onder 'goed' wordt verstaan dat het welbehagen van zowel de medewerkers als de relaties en eindgebruikers altijd vooropstaat.

Kennis

Scheidweiler benaderde Ruijs met een idee voor een nieuw soort installatiebedrijf, hetgeen de vraag opwerpt wat dat idee dan was? “Ongeveer tien jaar geleden vatte in de branche de mening post dat je een keus moest maken: óf je werd een productiebedrijf óf je werd een kennisbedrijf. Ik opteer voor het laatste, in elk opzicht. Natuurlijk is goede montage belangrijk, maar er zijn goede bedrijven die je daarin kunnen faciliteren. Maar met kennis kun je je pas echt onderscheiden. Van de huidige 26 medewerkers is de helft engineer/werkvoorbereider of BIM-modelleur. Een klein aantal is chef-monteur, eerste monteur of zelfstandig monteur, maar zij opereren zonder uitzondering op leidinggevend niveau. Het productiewerk, om het zo maar even te noemen, besteden wij deels uit aan een aantal betrouwbare partners.”

'Met kennis kun je je pas echt onderscheiden'

Totale aanneemsom

“Door deze keuze opereren we voornamelijk in bouwteams. Tegenwoordig komt dat steeds vaker voor, vooral als gevolg van het feit dat de technische installaties steeds belangrijker worden in de totale aanneemsom, maar toen wij zeven jaar geleden startten was dat bijzonder. We werken onder andere veel voor zorgklinieken, kantoren, scholen en woonzorgcomplexen en daar is het aandeel technische installaties in de totale aanneemsom in relatief korte tijd gestegen naar gemiddeld zo’n 25 procent. En bij datacenters, waarin we ook veel expertise hebben, is dat aandeel zelfs veel groter. De installatiebranche is daardoor echt veranderd.”
“Wat wij tegenwoordig kunnen toevoegen als kennisbedrijf? Alles. Wij doen alles op het gebied van werktuigbouwkunde en elektra, dus ga maar na. Alleen sprinklerinstallaties doen we niet.”

Combinatie W en E

De combinatie W en E is niet uniek in de sector, bepaald niet zelfs, maar voor Scheidweiler is het een logische basis. “Ik heb me vanaf het begin op het standpunt gesteld dat W en E geen twee gescheiden werelden zijn en dat je beide vanaf het allereerste ontwerp moet integreren. Het zit hier in ons DNA en je ziet de voordelen daarvan bijvoorbeeld heel goed bij BIM. De integratie van W en E zit standaard in Revit, het kan amper anders meer. Wij beschikken momenteel over een aantal jonge medewerkers die de combinatie W en E helemaal in de vingers hebben. En nee, dat leren ze niet op school, maar hier in de praktijk.”

Medewerkers vinden

Net zoals bij vrijwel alle installateurs is het ook voor Scheidweiler niet makkelijk om medewerkers te vinden. “Dat is echt een drama. Ik vind ze vooral via mond-tot-mond en via oud-collega’s. Een voordeel is: ik hoef niet te groeien. Ik heb altijd gezegd dat ik een omzet nastreef rond acht miljoen euro per jaar met maximaal 30 medewerkers. Dat is een mooie schaalgrootte om al het werk te kunnen aannemen, maar het is ook weer niet zo groot dat het een logge organisatie wordt. Een volgende logische stap is vaak doorgroeien naar 15 miljoen euro omzet en naar 40, 45 man met afdelingshoofden en noem het allemaal maar op. Daar verdien je niets meer mee, maar je hebt er wel de hoofdpijn van. En ik zit zo ook niet in elkaar. Gewoon samen lekker verantwoord ondernemen en werken met gemotiveerde collega’s aan mooie projecten die we met tevredenheid opleveren, dat geeft mij voldoening.”

Welbehagen

Voor de medewerkers op de loonlijst zorgt Scheidweiler goed, dat spreekt vanzelf. Daar komt ook het bijzondere woord 'welbehagen' weer om de hoek kijken. “We werken hard, maar we steken er veel tijd en energie in om medewerkers het hier naar de zin te laten hebben. Dat is namelijk echt belangrijk. 80 procent van de mensen die ergens weggaan, doet dat omdat ze het niet meer naar de zin hebben of geen doorgroeimogelijkheden zien, maar niet omdat ze elders wat meer kunnen verdienen. Het werkklimaat moet gewoon uitstekend zijn, klaar. Een warm bedrijf? Het moet niet klef worden, maar oké, als jij het zo wilt omschrijven dan is dit een warm bedrijf waar de medewerkers zich betrokken voelen bij het werk. Iedereen wil graag als team samenwerken en we laten elkaar niet in de steek. Ik ben er voor het personeel als het nodig is, maar dat zie ik ook terug, want ze zijn er ook zeker voor het bedrijf. Het is een wisselwerking.”

Betrouwbare leveranciers

Het spreekt na dit verhaal haast voor zich dat Indusa Installaties ook kiest voor betrouwbare leveranciers met bewezen kwaliteit. Zoals Geberit. Scheidweiler: “Ik ben nadat ik de MTS had afgerond begonnen in de montage en daar maakte ik meteen kennis met Geberit. Daarna is Geberit een constante factor geweest bij alle werkgevers voor wie ik heb gewerkt en dus ook bij Indusa. Het onderscheid van Geberit ten opzichte van andere aanbieders is dat Geberit altijd doordenkt. Een voorbeeld is de voor geïsoleerde buis Geberit Silent-db20, maar zo kan ik er nog veel meer noemen. En wat natuurlijk de essentie is: we hebben nooit problemen met producten van Geberit.”

Afbeelding