Afbeelding

In iconische Kompastoren is de hoogte de uitdaging


REFERENTIEPROJECT

De Kompastoren is een industriële locatie gevestigd in Mijdrecht. Het is zeker niet de mooiste toren in Nederland, hoewel gebouwd volgens de principes van de veelgeroemde Delftse School, maar in Mijdrecht is dit een icoon – niemand hier weet niet waar de Kompastoren staat. Voor het dorp is het dan ook mooi dat de toren is gerenoveerd. Het installatiewerk is uitgevoerd door HoffmanDME Techniek. Projectleider is Gertjan Eshuis die ons meetrekt in de bijzondere klus.

HoffmanDME Techniek is een naam die nog niet iedereen in de branche iets zegt. Maar wanneer we vertellen dat HoffmanDME op 1 januari 2019 is ontstaan uit Hoffman Elektro en DME Installatiegroep in Moerkapelle, dan gaan er al heel wat meer belletjes rinkelen.

Stevig op de kaart

Het fusiebedrijf staat stevig op de kaart, want samen met dochterbedrijf MENS Totaal Installatie spannen zich elke dag rond de honderd medewerkers in om met veel enthousiasme de vele opdrachten te klaren.
De menselijke maat is bij alles wat hier wordt gedaan heilig. Niet voor niets is het motto ‘Installeren is mensenwerk'. 'De betrokkenheid bij onze opdrachtgevers, leveranciers en medewerkers heeft onze hoogste prioriteit. We zijn integer, eerlijk en een bedrijf met 'no nonsense' cultuur. Het menselijke aspect staat bij ons altijd bovenaan', lezen we in een toelichting van het bedrijf dat de compleet denkbare range in de installatiebranche aanbiedt. Een totaalinstallateur heet dat, waarbij de expertise ligt op het ontwerpen en realiseren van werktuigbouwkundige, elektrotechnische, beveiligings- en brandmeldinstallaties voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Bouwteam

Een kompas op weg naar huis

'De combinatie van de installaties wordt steeds belangrijker en wij zoeken in onze projecten steeds naar het optimale resultaat tussen comfort, investeringsniveau en energieverbruik', aldus afficheert het bedrijf zich ook. Waarbij de vele ontwikkelingen in de branche op de voet worden gevolgd. Bijvoorbeeld: de meeste projecten zijn uitgevoerd in een bouwteam, DB&M (Design, Build & Maintenance) en/of ketensamenwerkingsverband. “Hierbij werken we intensief samen met opdrachtgever en bouwpartners. Wij zijn pas tevreden als wij het optimale eindresultaat hebben bereikt. Volgens ons kan dat alleen als je op een professionele, betrouwbare en respectvolle wijze met elkaar samenwerkt.”

Kompastoren 

Het is een omgeving waar Gertjan Eshuis zich als projectleider helemaal thuisvoelt. Hij is al jaren werkzaam in de installatiesector en wordt ingezet voor gebouwen in de breedste zin van het woord. Bij een van de twee bedrijven waaruit HoffmanDME Techniek is ontstaan werkt hij sinds juli 2018, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met werktuigbouwkundige installaties, waarvan hij recentelijk onder andere werkte aan de Kompastoren in Mijdrecht. 

Deze 41 meter hoge watertoren piekt al sinds 1937 in Mijdrecht de lucht in en is voor veel Mijdrechtenaren inderdaad wat de naam aangeeft: een kompas op weg naar huis. Zien ze de toren, dan zijn ze er bijna. RAAK Ontwikkeling kreeg enkele jaren terug de opdracht om met een nieuw plan te komen voor de ongebruikte watertoren. Slopen was ook een optie, maar dat wilde natuurlijk niemand. Het opnieuw benutten en betekenis geven aan het meest herkenbare gebouw in Mijdrecht: die opdracht ging RAAK Ontwikkeling maar wat graag aan. De toren, die op een industrieterrein staat, moest toegankelijk worden voor een breed publiek, met nieuwe inspirerende ruimtes voor burgers en ondernemers. Een regelrechte hotspot dus waar al aan wordt gewerkt sinds 2010.

Uitdaging

Vanuit werktuigbouwkundig inzicht was vooral de hoogte een uitdaging, legt Eshuis uit. “Ruim veertig meter hoog is verre van standaard werk en vooral de inpassing van de technische installaties rondom de betonnen waterbak van de toren was een uitdaging. En lastig zijn de bestaande trappen waar omheen de technische installatie gemonteerd moest worden. Dat heeft impact op tijd. En dan heb je ook nog te maken met het feit dat dit een oude toren is. Oude gebouwen moet je met respect benaderen, daar kan je niet zomaar een ontwerp neerleggen. Dat vraagt teamwerk met alle betrokkenen.”

Geberit

In de Kompastoren Mijdrecht, zoals de nieuwe naam voluit gaat luiden, zitten veel producten van Geberit, zoals Mapress rvs aanvoerleidingen, PE afvoerleidingen, SuperTube, Duofix inbouwreservoirs en sanitair. Eshuis legt uit waarom de keus is gevallen op Geberit: “Bij voorkeur gebruiken wij goede en betrouwbare producten en de producten van Geberit voldoen daaraan. Daarnaast ligt er nog een lijntje in het verleden, want Geberit accountmanager Marco Bremmer en ik hebben in dezelfde tijd de avondopleiding MIT in Den Haag gedaan.”

In het rijtje valt SuperTube op. Die keus verklaart Eshuis aldus: “Vanwege de vervallen van de dubbele ontspanningsleiding is toepassing van de SuperTube hier gewenst. Ja, ik kende SuperTube al. Bij een project in Rotterdam waar we ook grote hoogtes moesten overwinnen hebben we deze ook gebruikt en dat is goed bevallen.” 

Afbeelding
Afbeelding