Afbeelding
Hans Peijs

Aannemers hebben alle aandacht
voor veilige werkomgeving

VEILIGHEID

Veilig werken wordt door uitvoerende partijen in de bouwnijverheid, waaronder installateurs, zeer serieus genomen. Vooral aannemers zijn hiermee bezig, maar het is niet alleen het pakkie-an van de aannemers. Veiligheid is ieders verantwoordelijkheid en dat wordt terdege beseft.

Dit blijkt uit de BouwMonitor die wordt opgesteld door USP Marketing Consultancy. De uitvoerders zijn in de eerste plaats bezig met veiligheidscertificaten zoals VCA en training op het gebied van veiligheid. Maar ook worden regelmatig externe partijen ingehuurd om advies te geven, zoals fabrikanten bij gebruik van een nieuw materiaal. Een kwart van de aannemers geeft aan bezocht te zijn door een ARBO-inspecteur in het afgelopen jaar en men vindt dat de medewerkers zich goed aan de veiligheidsvoorschriften houden.

Meer dan minimum

Meer dan de helft van de installateurs, aannemers, afbouwers en fabrikanten laat inmiddels weten verder te gaan op het gebied van veiligheid dan de minimumvereisten. Veelvoorkomende extra maatregelen die worden genomen zijn audits, startwerkoverleggen en werkplekinspecties, er worden algemene beschermingsmiddelen ter beschikking gesteld en aandacht voor veiligheid op de werkplek wordt regelmatig aangehaald tijdens overleg. Het blijkt zelfs dat veel ondernemers veiligheidsmaatregelen hebben doorgevoerd die later gemeengoed worden of zelfs wettelijk worden vastgelegd.