Afbeelding
Hans Peijs

Nederland investeerde in 2021 8,6 miljard euro in duurzaamheid

DUURZAAM

Nederlanders die hun woning in 2021 hebben verduurzaamd hebben dit gedaan omdat het beter is voor het milieu en omdat bestaande apparatuur toch vervangen moest worden. Ook comfort en het verlagen van de energierekening waren belangrijke motivaties. Verder blijkt dat Nederland afgelopen jaar 8,6 miljard euro uitgaf aan duurzame oplossingen in de woning.  

Dit blijkt uit de tweede editie van Duurzaam Wonen, een onderzoek van Multiscope. Een aantal conclusies:

- 41 procent van de Nederlanders die in 2021 hun woning hebben verduurzaamd, deed dit met het oog op het milieu. Dit is hiermee de belangrijkste reden om een woning te verduurzamen.

- Naast milieuvoordelen spelen ook praktische motieven een rol. Zo geeft 12 procent aan dat de cv-ketel moest worden vervangen en dan is het net zo makkelijk om dat meteen duurzaam te doen.

- Naast idealistische en praktische motieven spelen financiële redenen ook een rol. Zo geeft 24 procent aan dat het omlaagbrengen van de energierekening de reden was. Gezien de huidige prijsstijgingen van gas en elektriciteit is de verwachting dat dit ook in 2022 een belangrijke motivatie voor verduurzaming zal zijn. 

Gemiddeld 4,1 duurzame aanpassingen

- Naast het verlagen van de energierekening ziet 16 procent woningverduurzaming als goede investering en 6 procent wil de woning zo aantrekkelijk maken voor de verkoop. 

- Voor bewoners die hun woning in 2021 niet hebben verduurzaamd is afhankelijkheid de grootste drempel. De helft van de huishoudens waarvan de woning niet is aangepast zegt afhankelijk te zijn van de verhuurder (43 procent) of de Vereniging van Eigenaren (7 procent). Voor 71 procent van de huurders is afhankelijkheid een reden om de woning niet te verduurzamen.

8,6 miljard euro

Naast dit onderzoek voerde Multiscope onderzoek uit naar de bestedingen die vorig jaar zijn gedaan aan duurzame oplossingen. In 2021 gaven Nederlanders ruim 8,6 miljard euro uit aan duurzame aanpassingen aan de woning. Verlichting werd het vaakst verduurzaamd en de hoogste bestedingen werden gedaan in de categorie verwarming. Ook hier een paar onderzoeksresultaten:

- In 2021 deed 52 procent van de Nederlandse huishoudens minimaal één duurzame aanpassing aan de woning. Dat komt neer op 4,2 miljoen huishoudens. 

- Gemiddeld werden 4,1 duurzame aanpassingen per huishouden gerealiseerd. In de meeste gevallen voerde men de aanpassing zelf uit (52 procent). 28 procent is tegen betaling uitgevoerd, 18 procent werd door de verhuurder gedaan en 2 procent werd door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geïnitieerd.

- Twee op de vijf huishoudens hebben in 2021 energiezuinige verlichting in de woning aangebracht. Daarmee is dit veruit de meest toegepaste woningverduurzaming. 

- Daarnaast heeft 19 procent van de huishoudens energiebesparende maatregelen op het gebied van verwarming genomen. 17 procent paste de isolatie van de woning aan, 12 procent nam waterbesparende maatregelen en 7 procent verduurzaamde de ventilatie van de woning.

Afbeelding