Afbeelding
Hans Peijs

'900.000 nieuwe woningen kan lukken'

WONINGBOUW

Of het de regering gaat lukken om voldoende plekken in Nederland aan te wijzen om tussen nu en 2030 900.000 woningen te realiseren is vers 2, maar aan de bouwwereld zal het niet liggen. Over de gehele periode bezien vereist deze ambitie een groei van de werkgelegenheid van 1,8 procent per jaar, terwijl de arbeidsproductiviteit met gemiddeld 1,6 procent per jaar moet toenemen en dat is haalbaar. Maar er moeten dan wel wat dingen veranderen, waaronder verbetering van de efficiency van bouwprojecten.

Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) waarin is onderzocht of de bouwbranche de gewenste bouw van 100.000 woningen gemiddeld per jaar tot en met 2030 mogelijk is. Ja dus, is de belangrijkste conclusie.
Volgens het EIB kan worden volstaan met instroom vanuit de opleidingen en structurele groei van buitenlandse arbeidskrachten om het leeuwendeel van de vereiste structurele arbeidscapaciteit te leveren in de periode 2022- 2030.

Fasering door de overheid

Het totale aantal is dus haalbaar volgens het EIB, maar er moet wel het een en ander gebeuren. Een voorbeeld is de zogenoemde fasering die de overheid voorstaat. De druk komt namelijk bij de huidige plannen wel heel zwaar vooraan in het traject te liggen, constateert het EIB. 'Om in 2024 al 100.000 woningen te bouwen en tegelijk een grote sprong bij de verduurzaming te realiseren zijn in de periode 2022-2024 cumulatief 50.000 extra arbeidskrachten nodig. Dit zijn zeer forse aantallen, waarbij dan bovendien ook nog gerekend wordt met een sterke stijging van de arbeidsproductiviteit in deze jaren', aldus het EIB.

En er is meer. 'Ten tweede rijst de vraag of het - geheel buiten de bouwcapaciteit om - wel mogelijk is om zo snel op te schalen bij met name de woningnieuwbouw. De kans lijkt met andere woorden groot dat een meer evenwichtige fasering vanzelf tot stand komt doordat het nu eenmaal tijd kost om zaken sterk in beweging te brengen', laat het EIB weten.

'Complexiteit is vijand doelmatigheid'

Complexiteit

Wat ook kan meehelpen is een andere zogenoemde vormgeving van overheidsbeleid. In het rapport wordt geconstateerd dat 'complexiteit vaak de vijand is van doelmatigheid in de bouw'.
Wat daarmee wordt bedoeld, wordt aldus toegelicht: 'Zo wordt de woningnieuwbouw steeds meer geconcentreerd in dichtbebouwd binnenstedelijk gebied. Dergelijke woningbouw vereist niet zelden het verplaatsen van bedrijven en infrastructuur, de bouwlogistiek is lastig in dichtbebouwd gebied en soms is ook bodemsanering aan de orde. Bovendien komen projecten vaak onder bezwaar te liggen als omwonenden last krijgen van de woningbouw, zeker als hoogbouw aan de orde is. Al deze factoren zorgen voor minder efficiency."

Afbeelding
Afbeelding