Afbeelding

Techniek Nederland wil handelsakkoord

OEKRAINE

De oorlog in Oekraïne werpt donkere schaduwen over de wereld en de bouwwereld is geen uitzondering. Techniek Nederland is samen met andere brancheorganisaties in gesprek met onder andere Buitenlandse Zaken om heldere afspraken te maken over prijsstijgingen en leveringsvertraging in contracten om te zorgen voor continuïteit.

Techniek Nederland constateert dat momenteel veel projecten in de voorbereiding of in de uitvoering te maken hebben met contractuele risico's. Bijvoorbeeld: wanneer materialen niet of niet op tijd beschikbaar zijn dreigen projecten te stagneren of tot stilstand te komen. Dat is ook het geval wanneer de inkoopprijzen van producten sterk fluctueren.

Handelingskader Oekraïne

Daarom wil Techniek Nederland samen met de overheid en andere branches zo snel mogelijk een Handelingskader formuleren. "Het Handelingskader biedt onder meer een evenwichtige verdeling van risico's tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het geeft ook oplossingsrichtingen door bijvoorbeeld te kijken naar alternatieve mogelijkheden, circulariteit of andere ontwerpkeuzes. Zo hoeven partijen niet bij elk project gesprekken te voeren over de verdeling van de lasten als gevolg van snel veranderende marktomstandigheden en hebben ze kaders om zich te richten op oplossingen", laat Techniek Nederland weten.

Arbeidsaanbod

Op termijn meer personeel uit Oekraïne

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn er tevens gevolgen voor de woningbouwopgave in Nederland en voor het arbeidsaanbod. Om met het laatste te beginnen: op korte termijn is het effect op het arbeidsaanbod gering. Er zijn geen getallen bekend hoeveel mannen uit Oekraïne in Nederland werkten voordat de oorlog uitbrak, maar naar schatting waren dat er rond de duizend. Het EIB gaat ervan uit dat dat aantal is gedaald omdat veel mannen zijn teruggekeerd naar hun vaderland.

Op lange termijn leidt de oorlog naar verwachting juist tot meer arbeidsaanbod, aldus het EIB. "Door gezinshereniging zal een deel van de mannen na het staken van de gevechten zich waarschijnlijk herenigen met hun uit Oekraïne gevluchte gezin. Dit leidt direct tot meer aanbod van buitenlandse arbeidskrachten in Nederland, maar ook indirect omdat dit ook het potentieel van buitenlandse arbeidskrachten in met name Polen vergroot."

Woningbouwopgave

Wat betreft de woningbouwopgave redeneert het EIB dat de immigratie druk legt op de samenleving, maar "ook als 100.000 Oekraïense vrouwen en kinderen zich in Nederland vestigen, zal het aantal huishoudens met niet meer dan 40.000 toenemen", laat het EIB weten. Hierdoor zou het aantal huishoudens in de centrale projectie van het CBS kunnen worden opgehoogd van 590.000 naar 630.000, wat nog achterblijft bij de woningbouwopgave die het kabinet zich stelt voor de periode 2022-2030.

Afbeelding