De Johan Cruijff Arena is al sinds 2015 nagenoeg energieneutraal.
De Johan Cruijff Arena is al sinds 2015 nagenoeg energieneutraal.

Zeven steden op weg naar klimaatneutraal in 2030

De Europese Commissie heeft de Nederlandse steden Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Helmond uitgekozen om onderdeel te zijn van de honderd Climate-Neutral and Smart Cities. Klimaatneutraliteit in 2030 is daarbij het doel.

Meer dan 370 steden hebben een aanvraag ingediend om onderdeel te mogen zijn van de honderd Climate-Neutral and Smart Cities en daarvan zijn er binnen de EU honderd gekozen. Zeven ervan zijn in Nederland. Deze honderd steden ontvangen onder andere een financiƫle bijdrage, maar er zal ook makkelijker toegang zijn tot andere fondsen.

Veerkrachtiger

De missie van de EU is om Europa groener, gezonder, inclusiever en veerkrachtiger te maken. Om dit proces te versnellen, is er budget en ondersteuning vrijgemaakt voor de honderd voorlopersteden. De ambitie vraagt om een gezamenlijke inzet van het Rijk, EU, regio, stad, inwoners en bedrijven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt de gekozen steden, omdat deze missie Nederland helpt om in 2050 klimaatneutraal te worden.