Zowel jonge als ervaren installateurs gaan erop vooruit met de nieuwe cao.
Zowel jonge als ervaren installateurs gaan erop vooruit met de nieuwe cao. Hans Peijs

Nieuwe cao goed voor
jongeren én ouderen

CAO

Het heeft maanden geduurd voordat er nieuwe cao's Metaal & Techniek waren, maar op 8 april was het dan eindelijk zover: werkgevers en werknemers schudden elkaar de hand voor een principeakkoord. De cao's garanderen een beter salaris voor alle medewerkers en jongeren krijgen een extra loonsverhoging van minimaal 5 procent. Voordat de cao 'algemeen verbindend' wordt verklaard, moeten de leden zich nog uitspreken over het resultaat.

De nieuwe cao’s hebben looptijden van dertig maanden en lopen af per 1 april 2024. De lonen stijgen per 1 juli met 42,50 euro, per 1 september 2022 met 2,75 procent, per 1 maart 2023 met 3,25 procent en per 1 januari 2024 met 0,6 procent. Per 1 juli 2022 is er een eenmalige uitkering van 382,50 euro.

Verbetering voor
jongeren

Het belang van de sector in de samenleving neemt snel toe. Daardoor groeit de vraag naar technische vakmensen en de carrièrekansen voor jongeren in de metaal- en technieksector. In de cao’s hebben werkgevers en vakbonden de volgende afspraken gemaakt: jongeren tot 21 jaar krijgen per 1 januari 2023 een extra loonsverhoging, zodat zij in totaal minimaal 5 procent loonsverhoging krijgen, onder andere door de loonsverhoging van 42,50 euro. Verder gaat een werkgroep nieuwe jeugdschalen opstellen.

Verbetering voor ouderen

De cao-partijen hebben afspraken gemaakt over een zwareberoepenregeling voor oudere medewerkers. Ouderen met een maandloon tot 3.750 euro kunnen hieraan vanaf 1 januari 2023 deelnemen. Zij krijgen de mogelijkheid maximaal 3 jaar vóór de AOW-leeftijd te stoppen met werken en een uitkering te ontvangen van maximaal 1.874 euro bruto per maand. Daarvoor komt een collectief fonds. Financiering daarvan vindt plaats via een heffing van 0,25 procent. Cao-partijen hebben daarnaast afgesproken om het Generatiepact voor onbepaalde tijd voort te zetten.