Afbeelding

Iedere installateur
verwacht winst

RESULTAAT

Optimisme is troef in de installatiesector, want vrijwel alle installatiebedrijven hebben de verwachting dat er dit jaar meer winst wordt gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Verder hanteert op dit moment 72 procent van de installatiebedrijven hogere tarieven: de hoogconjunctuur is de reden.

Dit blijkt uit een overzicht van het eerste kwartaal van het 'Economisch dashboard installatiebranche'. Dat het goed gaat in de installatiesector is een understatement: het gaat heel goed. Zo goed dat iedere ondernemer een zeer goedgevulde orderportefeuille heeft, of je nu zzp'er bent of een installatiebedrijf met medewerkers op de payroll. En dus heeft iedere ondernemer de verwachting dat er dit jaar winst wordt gemaakt onder aan de streep.

Oplopende prijzen

Wat de branche wel parten speelt, zijn de oplopende prijzen van eigenlijk alles wat een installateur nodig heeft. Er is een enorm gebrek aan grondstoffen, waarvan onder andere de oorlog in Oekraïne de oorzaak is. Het ziet er niet naar uit dat hier binnenkort een einde aan komt. Hierdoor geeft 72 procent van de ondernemers aan dat het aan het begin van dit jaar de tarieven heeft verhoogd.
Klanten die zich nu melden, moeten over het algemeen ook rekening houden met een lange wachttijd voordat ze aan de beurt zijn. De orderportefeuille is namelijk gemiddeld voor 11,7 maanden - zeg maar een jaar - gevuld.

Offreren blijkt wel 'een dingetje' voor heel wat installateurs, want nog niet de helft (49 procent) van de uitgebrachte offertes leidt tot een opdracht. Wat hiervan de oorzaak is, is niet onderzocht.