Afbeelding

Heb jij het slimme urinoir al ontdekt?

Is er op het gebied van urinoirs nog iets nieuws te ontdekken? In iedere kroeg, school en sportgelegenheid kom je ze tegen. Urinoirs zijn hygiënische oplossingen op plekken met een hoge piekbelasting waar mannen zich in de pauzes naartoe snellen. Tweeduizend jaar geleden was dat trouwens niet anders, blijkt uit recent onderzoek. Al zal de aanleg en het onderhoud van deze oude stenen systemen veel meer om het lijf hebben gehad dan de praktische manier waarop je de Geberit Tamina, Preda en Selva installeert en onderhoudt.

Dat de Romeinen een eigen wc-cultuur hadden, is wel redelijk bekend. Vooral de verhalen over sociale ontmoetingen tijdens het ontlasten spreken tot de verbeelding. Dat de Romeinen ook urinoirs gebruikten was tot voor kort nog onbekend. Gemma Jansen, archeoloog en gespecialiseerd in het watergebruik in de oudheid, ontdekte zo’n jaar geleden dat grote publieke gebouwen urinoirstelsels hadden. Waar moesten bezoekers anders snel plassen tussen de bedrijven door? 

De oplossing werd gevonden op de galerijen achter de tribunes. Die werden voorzien van goten en waterbakken waar constant water doorheen stroomde. In het Circus Maximus zijn enkele van deze stenen goten gevonden. In eerste instantie wist niemand waar ze voor dienden. Dat leidde ertoe dat Jansen verder op onderzoek uitging en in andere gebouwen soortgelijke goten - en later ook waterbakken – vond. Ze kon niet anders dan concluderen dat het urinoirsystemen betrof. Met een (soms) enorme omvang. In het Colosseum is het systeem zelfs 1260 meter lang, waarvan de helft nog intact is. Zo zie je maar dat het urinoir letterlijk zo oud is als de weg naar Rome.

Het idee om mannelijke bezoekers te laten plassen in urinoirs is dus al duizenden jaren oud en wordt nog steeds gebruikt in gebouwen waar grote groepen mensen samenkomen. Maar dat betekent niet dat de ontwikkelingen op het gebied van urinoirs stilstaan. Zo is een constante aanvoerstroom van water letterlijk en figuurlijk geschiedenis. Steeds meer aandacht gaat nu uit naar het beperken van het watergebruik. Daarom kunnen de Geberit urinoirs Tamina, Preda en Selva zowel waterloos, met 0,5 liter of traditionele spoelhoeveelheden toegepast worden. Voor de eerste optie ontwikkelde Geberit een hybride sifon met een speciaal membraan om het riool af te sluiten, zodat stank wordt voorkomen. De sifonhouders van deze urinoirs zijn zonder gereedschap eenvoudig in hoogte verstelbaar, wat een pré is voor de vervangingsmarkt. Bovendien kunnen de urinoirs worden voorzien van hygiënische infraroodbediening. Tamina, Preda en Selva werken - afhankelijk van de gekozen optie - middels een stroomopwekkende generator, net- of batterijvoeding.

Maar ook voor de installateur zijn deze Geberit urinoirs een feest om mee te werken. Niet alleen door het installatiegemak, maar vooral ook omdat er goed is nagedacht over het onderhoud. Onder in het urinoir bevindt zich het dockingstation. Mooi aan het zicht onttrokken, maar toch zo ontworpen dat de geïntegreerde bedieningselektronica en de elektrische voeding altijd goed bereikbaar zijn. Slechts één hand is nodig om het dockingstation te verwijderen, zelfs het water hoeft er niet voor afgesloten te worden. En voor de ‘wateronderdelen' hoeft de monteur zelfs de knieën niet te buigen. De sproeikop is vanaf de voorzijde toegankelijk en de sifon via de kom van het urinoir. Dus geen moeilijke handelingen meer om het keramiek te verwijderen, alle onderdelen zijn binnen handbereik en in een handomdraai te vervangen. Dat is pas Slim bekeken.