Denis den Boer (links) en Bertus Roerig in het EWI-gebouw.
Denis den Boer (links) en Bertus Roerig in het EWI-gebouw.

Van Dorp projecten renoveert EWI-gebouw TU Delft

REFERENTIEPROJECT

Van Dorp projecten is momenteel druk doende met de renovatie van het zogeheten EWI-gebouw in Delft. De afgelopen maanden en de komende tijd wordt het complete luchtbehandelingssysteem gerenoveerd. Projectmanager Denis den Boer vertelt er alles over. 

Het zogeheten EWI-gebouw van de TU Delft torent nagenoeg boven heel Delft uit en kun je gerust een icoon noemen. Alleen de Nieuwe Kerk in het centrum is hoger. In de torenflat is sinds 1969 de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica ondergebracht. De afgelopen ruim halve eeuw hebben hier duizenden techniekstudenten hun studie gevolgd (zie voor meer informatie het kader 'EWI-gebouw').

Piepte en kraakte

Het gebouw piepte en kraakte vanwege de ouderdom hier en daar in zijn voegen. De directie van TU Delft speelde enige tijd met de gedachte om het gebouw te slopen, maar de Stichting Docomomo Nederland en het Cuypersgenootschap waren fel tegen de plannen vanwege de architecturale en historische waarde van het gebouw. Het imposante gebouw is immers het hart van de inmiddels uitgebreide campus waar het allemaal begonnen is. Het werd daarom het ombouwen van een verouderd inductiesysteem naar een moderne klimaatbeheersing waar de handtekening van Van Dorp projecten onder komt te staan. 

“Een van de de belangrijkste redenen om het gebouw versneld te renoveren is dat de brandveiligheid in het geding is, waarbij vanzelfsprekend de kans te baat is genomen om het klimaatsysteem aan te passen. Het systeem voldeed gewoon niet meer aan de eisen die tegenwoordig worden gesteld aan klimaatbeheersing, zo simpel is het. Studenten en personeel voelden zich er niet meer prettig in en sommige hadden ook echt klachten. Het was vaak óf te warm óf te koud en dat is natuurlijk niet goed. En dan heb je natuurlijk inmiddels ook te maken met corona dat een goede ventilatie vergt”, legt projectmanager Denis den Boer uit.

Mensen voelden zich er niet meer prettig in

Veelomvattend project

Het is een groot en veelomvattend project, licht Den Boer toe. De renovatiewerkzaamheden startten in de zomer van 2019 en lopen door tot de renovatie gereed is. Waarbij gekozen is voor een opmerkelijke werkwijze. Eerst zijn de verdiepingen 3 t/m 8 onder handen genomen, momenteel wordt er gewerkt op de etages 9 t/m 20, later volgen 21 t/m 23. De reden is dat er alles aan gelegen is om de gebruikers tijdens de verbouwing zo min mogelijk tot last te zijn.

Beste werkwijze

Bij de eerste range werd naast het uitvoeren van de feitelijke werkzaamheden ook uitgezocht wat nou eigenlijk de beste werkwijze is. “De verdiepingen waar wij niet werken worden gewoon gebruikt en daarom moet je bijvoorbeeld rekening houden met het ruimte- en liftgebruik. Hoe gaan wij daarmee om in relatie tot de studenten en medewerkers, dat moet je allemaal uitvinden. Vervolgens kwam daar corona bij, dat weer nieuwe maatregelen vergde. Maar ook moesten we erachter komen hoe we het beste de leidingen konden prefabriceren. Hoe doe je dat met de aanvoer van bijvoorbeeld de leidingen en andere grote componenten. De logistieke routering was en is alles bij elkaar de grootste uitdaging”, constateert Den Boer, die uitlegt dat een nadeel soms ook een voordeel was. “Tijdens de lockdowns waren studenten en medewerkers hier niet welkom en voor ons was dat een voordeel. Maar zo wil ik het liever niet benaderen, want corona is uiteindelijk voor niemand een voordeel en ieders probleem.”

Optimale klimaatbeheersing

Naast het brandbeveiligingssysteem en nieuwe leidingen voor de elektra is optimale klimaatbeheersing het belangrijkste uitgangspunt bij de renovatie. “Het oude systeem was gebaseerd op inductie-units die op de gevel zijn bevestigd. Deze specifieke units zijn niet geschikt om de CO2-huishouding in een gebouw te regelen en dat was wel waar we heen moesten. Het bedrijf Inatherm heeft echter redelijk recent plafondinductie-units geleverd die wél geschikt zijn voor ventilatie, koeling en verwarming van een gebouw en die worden hier toegepast. Dit is dan ook een van de eerste gebouwen waar dit systeem wordt toegepast. Het systeem is ook duurzaam. En omdat wij ook nieuwe luchtbehandelingskasten en pompen voor gekoeld water en de centrale verwarming aanleggen, is het systeem bijzonder duurzaam.”

Vanzelfsprekend

De inductie-units worden aan elkaar gekoppeld met Geberit Mapress C-staal. Dat de keus op deze leidingen viel, is voor Den Boer vanzelfsprekend. “Wij doen heel veel met Geberit. Natuurlijk omdat de leidingsystemen betrouwbaar zijn en geschikt zijn voor alle denkbare toepassingen, maar ook omdat Geberit er altijd is om je te helpen. Ik hoef Marco (accountmanager Utiliteit Marco Bremmer) maar te bellen en hij staat voor ons klaar. Dat heeft hij meerdere keren bewezen.”
Opvallend is dat het project startte voor het uitbreken van de coronapandemie en nu nog steeds loopt. In die tijd is er wel het nodige veranderd ten aanzien van de eisen die gesteld worden aan het binnenklimaat, maar dat betekent niet dat de plannen gaandeweg moesten worden bijgesteld.

De leidingen van Geberit Mapress C-Staal die de units aan elkaar koppelen.
Het EWI-gebouw is een icoon in Delft.