Afbeelding

Snelheidsverklikker in nieuwe auto's

Vanaf 6 juli zit er een nieuw verplicht veiligheidssysteem in alle nieuwe auto’s in Europa: de Intelligent Speed Assistant en vanaf 2024 is deze verplicht in alle nieuwe auto's. ISA is een waarschuwingssysteem dat kan ingrijpen bij te snel rijden en is dus geen begrenzer die automatisch wordt ingeschakeld bij een bepaalde snelheid. 

Met steeds meer maatregelen wil de Europese Unie het verkeer veiliger maken en het aantal verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden drastisch terugdringen. Er zijn al een behoorlijk aantal rijhulpsystemen in auto’s verplicht en daar komt er nog eentje bij: Intelligent Speed Assistant (ISA). Volgens de EU kan ISA naar schatting tot 25.000 dodelijke verkeersslachtoffers en zo'n 140.000 ernstig gewonden per jaar voorkomen.

Het idee van ISA is dat automobilisten zich beter aan de maximumsnelheid gaan houden. Wanneer je de maximumsnelheid overtreedt, krijg je een waarschuwing. Dat kan een knipperend lichtje op het dashboard zijn, een waarschuwingstoon of een trillend gaspedaal. Het is zelfs mogelijk om alleen een trillend gaspedaal als waarschuwingssignaal in te stellen, waarna de tegendruk van het pedaal verhoogd wordt. Je moet dan extra hard het gaspedaal indrukken om harder te rijden. Het systeem is ook uit te schakelen, maar alleen voor de duur van één rit. Als je de auto na die rit opstart, is het systeem meteen weer geactiveerd.
ISA wordt gecombineerd met een black box waar ook ander rijgedrag in wordt opgeslagen. Politie en justitie kunnen zo data opvragen als zij daar concrete aanleiding voor hebben.