Afbeelding

Toyota Proace Electric is
Bestelauto van het Jaar 2022

IMPRESSIE

De Toyota Proace Electric is door een onafhankelijke vakjury uitgeroepen tot Bestelauto van het Jaar 2022. De felbegeerde titel gaat hiermee voor het eerst naar een batterij-elektrische bedrijfswagen. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Automobiel Management en wordt elk jaar georganiseerd.

De Toyota Proace Electric had een flinke voorsprong op de nummer twee, de Mercedes-Benz eSprinter. “Een hele prestatie”, aldus juryvoorzitter Michael van Wijngaarden, redacteur bij Automobiel Management. “Als doorslaggevende aspecten gelden onder meer de zeer uitgebreide garantiebepalingen tot wel een miljoen kilometer en tot 15 jaar voor het accupakket, wat sterk bijdraagt aan de waardevastheid van de Proace Electric. Positief is verder het uitgebreide gamma dat de keuze biedt uit drie lengtes. Toyota toont zich verder innovatief met het aanbieden van kant-en-klare, speciale uitvoeringen die direct bij de dealer ‘uit de prijslijst’ besteld kunnen worden.”

Goed scoren

In het juryrapport staat verder dat de Toyota Proace Electric heel goed scoort op meerdere belangrijke onderdelen, zoals: functionaliteit, brandstofkosten, comfort, rijeigenschappen en uitstraling. Ook wordt de professionele dealerorganisatie van Toyota genoemd, die op de jury een zeer stabiele indruk maakt. Edward Dijkhuizen (manager Toyota Professional): “Ondernemers twijfelen soms over de aanschaf van een batterij-elektrische bedrijfswagen, maar dat is in dit geval absoluut niet nodig. De Proace Electric is uiterst praktisch en voldoet aan alle eisen van de moderne ondernemer. Belangrijk hierbij is de dealerorganisatie; klanten helpen de omslag te maken: daar draait het bij ons om.”

Bestverkochte elektrische bedrijfswagen

De Toyota Proace Electric biedt de keuze uit twee krachtige accupakketten: 50 of 75 kWh. Met een actieradius tot 330 kilometer (WLTP) en een laadvermogen tot 1.275 kilogram – het hoogste in zijn klasse – is het een serieus alternatief voor een lichte bedrijfswagen op diesel. Het accupakket van 75 kWh kan via de CCS2-aansluiting bij een snellaadpunt (DC) met 100 kW in ongeveer tien minuten met 100 kilometer rijbereik opgeladen worden. 

Laadvermogen

Het laadvermogen verschilt per uitvoering en de batterij. Zo heeft deze Worker Innovator 75 kWh een laadvermogen van 1.000 kilogram, maar heeft dezelfde uitvoering met 50 kWh-batterij een laadvermogen van 1.275 kilogram. Iets om rekening mee te houden dus. Geremd mogen alle versies 1.000 kilogram trekken. In dat opzicht is de ProAce Electric niet anders dan de eerdergenoemde Peugeot, Opel en Citroën. 

Energieverbruik

Het energieverbruik is op de snelweg met een snelheid van 100 km/u vrij hoog, ongeveer 31 tot 35 kWh per 100 kilometer zonder belading. Dat betekent dat de batterij al na ongeveer 200 kilometer ver leeg is. De topsnelheid is overigens afgeregeld op 130 km/u.

In de stad

In de stad komt de ProAce Electric beter tot zijn recht, omdat je hier ook telkens energie terugwint en dus je range vergroot. Wie langere afstanden rijdt, is dus nog beter af met een ProAce met dieselmotor. Voor wie vaker in de stad te vinden is of meer in de eigen buurt werkzaam is, kan de ProAce Electric een uitstekende oplossing zijn.

De Toyota Proace is inmiddels de bestverkochte batterij-elektrische bedrijfswagen van Nederland. De prijzen beginnen bij 29.995 euro (Toyota Proace Limited, exclusief btw).