De zzp'er kan zijn tarief flink opschroeven.
De zzp'er kan zijn tarief flink opschroeven. Hans Peijs

Tarief zelfstandige installateur gaat flink omhoog

TARIEF

Krapte leidt tot prijsstijgingen. Volgens een onderzoek van de Intelligence Group in samenwerking met HR-specialist HeadFirst Group zullen zelfstandige installateurs (veelal zzp’ers) de komende tijd hun uurtarief fiks opschroeven. Er wordt een verhoging voorzien van wel 37 procent.

Dat zelfstandige installateurs meer gaan doorberekenen is logisch. Aan de ene kant is het gewoon een ‘must’ vanwege de inflatie, maar aan de andere kant is het ook gewoon marktwerking. Er is een groot tekort aan zogenoemde ‘handjes’ en dat leidt ertoe dat vooral mensen die een praktisch beroep uitoefenen hun tarief dit jaar en komende jaren flink zullen opschroeven. 

Tussen 20 en 44 procent

De stijging in deze groepen heeft een bandbreedte van 20 procent tot 44 procent voor machinemonteurs. Loodgieters en pijpfitters (dit is de benaming die wordt gegeven aan installateurs) zitten niet ver onder machinemonteurs met een verwachte tariefstijging van 37 procent. Ook timmerlieden, elektriciens en elektronicamonteurs, assemblagemedewerkers, land- en bosbouwers, lassers en plaatwerkers en vrachtwagenchauffeurs kunnen hun tarief flink opvijzelen als gevolg van schaarste.
Het gehanteerde tariefvoorspellingsmodel is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp’ers, inflatie, economische groei en vacaturegraad.

Vacaturegraad

Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter Intelligence Group, zegt ter toelichting: “Tariefstijgingen worden primair verklaard door een constante jaar-op-jaar-verhoging van 1,8 procent. Logischerwijs speelt inflatie daarin een belangrijke rol, maar ook de ontwikkeling van de vacaturegraad heeft invloed."