Afbeelding
Geberit

Prefab wordt steeds belangrijker

PREFAB

De verwachting van architecten – en zij staan aan de basis van elk bouwproces – zal prefab in de toekomst alleen maar blijven groeien. Vooral voor gevels en buitenmuren zal steeds vaker prefab worden ingezet, maar ook voor andere toepassingen wordt prefab steeds populairder.

Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Zoals bekend wordt steeds vaker gebruikgemaakt van prefab. In deze editie staat op pagina 7 een uitgebreid artikel over de renovatie van de EWI-faculteit van de TU Delft en ook daarbij is prefab de sleutel tot succes. En een ander artikel op pagina 9 gaat over Hodes Huisvesting, waar prefab zowat een religie is. En dit zijn niet de enige verhalen waarin lyrisch wordt verteld over de voordelen van prefab.

Bredere verscheidenheid

Nog steeds verwachten architecten dat het gebruik van prefab het meest zal stijgen bij gevels en buitenmuren, maar de panelen beginnen wel te verschuiven, constateren zij. De verwachting is dat het gebruik van prefab ook flink zal groeien in een bredere verscheidenheid aan toepassingsgebieden, zoals binnenmuren, schuine daken en plafonds. 

Beton en gips

Naast hout heeft elk deel van een gebouw waarvan wordt verwacht dat er meer prefab voor zal worden gebruikt een karakteristiek basismateriaal dat dominant zal zijn. Zo verwachten architecten dat naast hout, beton het meest gebruikt zal worden voor prefab gevels en buitenmuren, terwijl gips voor binnenwanden ideaal is.

Een goed voorbeeld van wat prefab kan betekenen in een gebouw zijn de Geberit Prefab elementen (voorheen Huter elementen). Dit zijn op maat geproduceerde elementen voor in Metal stud wanden, waaraan alle sanitairtoestellen snel, veilig en efficiënt geïnstalleerd worden. De Geberit Prefab elementen worden voor elk specifiek project getekend en, na goedkeuring door de klant, gefabriceerd op ultramoderne machines. De elementen kunnen naar wens worden voorzien van waterleiding(en) en elektrabuizen. Alle benodigde bevestigingsmaterialen worden meegeleverd. De levering gebeurt rechtstreeks op de bouwplaats.