Bij een ingrijpende renovatie moet hernieuwbare energie worden opgewekt.
Bij een ingrijpende renovatie moet hernieuwbare energie worden opgewekt. Hans Peijs

Nieuwe energie bij renovatie

Bij een ingrijpende renovatie van een woning of utiliteitsgebouw is het vanaf 1 februari verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken met zonnepanelen of warmtepompen. Van een ingrijpende renovatie is sprake wanneer meer dan 25 procent van de oppervlakte van de gebouwschil wordt vernieuwd, veranderd of vergroot.

Deze verplichting is opgenomen in een wijziging van het Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en kan beschouwd worden als een erfenis van voormalig minister Ollongren van BZK. Vlak voordat zij de nieuwe minister van Defensie werd, heeft zij dit officieel laten publiceren in het Staatsblad en daarmee is het definitief. Ollongren vindt de invoering belangrijk in het licht van de langetermijnklimaatdoelstellingen. 

De verplichting geldt alleen wanneer een technisch bouwsysteem voor ruimteverwarming of ruimtekoeling deel uitmaakt van de ingrijpende renovatie. Van dat gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een technisch bouwsysteem is sprake wanneer een of meer van de centrale warmte-, koude-, of warmwateropwekkers of centrale ventilatie-units veranderd wordt of wanneer een derde of meer van de afgiftelichamen – meestal radiatoren – of inbouwarmaturen wordt geïnstalleerd, vervangen of verbeterd.