Installateurs weggelokt met hoger salaris

Brancheorganisatie Techniek Nederland luidt de noodklok nu blijkt dat monteurs worden weggelokt met een hoger salaris. Soms krijgen zij een aanbieding van een loon dat de helft hoger ligt. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, komen hiermee de groene plannen van het vierde kabinet Rutte in gevaar. Hij zegt dat in De Telegraaf.

Eigenlijk kon je erop wachten. Niet alleen in de installatiebranche is personeel schaars en staat de druk er vol op, maar in heel veel andere technische branches ook. En dan beginnen ondernemers om zich heen te kijken waar nog wel medewerkers zijn te vinden en worden mensen weggelokt met aantrekkelijke salarissen. En het is geen nieuws dat menigeen daarvoor open staat.

40.000 vacatures

Op dit moment zijn er rond 20.000 vacatures in de techniek en dat aantal wordt de komende jaren verdubbeld, aldus luidt de inschatting van Techniek Nederland op basis van een peiling onder de zesduizend aangesloten installatiebedrijven. De nood is dus hoog en de oplossing is dan voor menigeen nabij in de vorm van monteurs een mooie aanbieding doen

Het hogere salaris is vakmensen gegund, maar de prijsopdrijving van lonen en het switchen komt uiteindelijk de kwaliteit voor Nederland niet ten goede. Bedrijven binnen en buiten de branche moeten geen personeel bij elkaar wegkapen. Anders gaat, in een al krappe markt, de energietransitie vastlopen”, zegt Terpstra in De Telegraaf.

Bonus voor jongeren

Er is vooral een gebrek aan nieuw talent, want steeds minder jonge mensen laten zich opleiden tot installateur. Terpstra heeft daar een oplossing voor: "Zorg dat er een bonus is voor jongeren die in een technisch beroep stappen. Verlaag hun studiekosten ten opzichte van opleidingen voor bijvoorbeeld de financiële sector en administratieve beroepen."