Afbeelding

Heel veel innovaties in één tour


INNOVATIES

Het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC) maakt elk jaar een tournee door het land en dit jaar staat hij de komende maanden op het programma. Het programma biedt veel informatie over innovatie en lijkt een beetje een ver-van-mijn-bedshow voor kleine ondernemers, maar dat is het niet. Innovaties gaan namelijk vroeg of laat ook niet aan hun deur voorbij.

Het BTIC is een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven met als doel innovatievragen vanuit de overheid, innovatiebehoeftes vanuit de markt en onderzoekstrajecten vanuit kennisinstellingen in publiek-private te bundelen in zogeheten Research en development (R&D) strategieën. Veelal gebeurt dat achter de schermen - het BTIC schittert niet bepaald in de media - maar elk jaar vindt de organisatie het belangrijk dat de buitenwereld (lees: de installatiebranche) kennis kan maken met nieuwe ontwikkelingen. Samen met zes regionale zogenoemde innovatiehubs worden de komende weken inspirerende sessies gehouden over innovaties die kenmerkend zijn voor die regio. De innovatiehubs lichten actuele ontwikkelingen toe en regionale sprekers delen hun best practices en ook wordt besproken hoe je kunt aanhaken bij landelijke kennis- en innovatieprogramma’s van het BTIC. 

Programma van twee uur

Elke sessie start met een half uur inloop met koffie/thee (ochtendsessie) of lunch (middagsessie) met aansluitend een twee uur durend programma met sprekers en interactie. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, en Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, zijn afwisselend aanwezig.

Deze thema's kunt u verwachten

Maak kennis met laatste ontwikkelingen

Woensdagochtend 23 maart gaat het in Spark in Den Bosch over Smart People, dus over de mensen in het hart van de bouw- en techniektransitie. Het beroepenveld voor de bouw- en technieksector gaat de komende jaren veranderen. Thema’s als industrialisatie, digitalisering, dataficatie, energietransitie, klimaatverandering, vergrijzing en circulariteit spelen hierbij een belangrijke rol. De vraag wat nodig is om klaar te zijn voor de toekomst komt aan bod.

Vrijdagmiddag 25 maart komt het circus naar BouwLab R&Do in Haarlem, waar het onderwerp 'De digitale toekomst van de bouw' wordt aangesneden. Aan de hand van Building Symphony wordt de digitale bouwketen toegelicht. Waar staan we nu? Wat kan er al en hoe denken we een bijdrage te leveren aan de langetermijnuitdaging voor het realiseren van 1 miljoen betaalbare woningen? 

Woensdagochtend 30 maart komt BTIC naar Brightlands in Sittard. Hier is het onderwerp 'Hoe kunnen innovaties in materialen bijdragen aan het verduurzamen van de bouw?'. Brightlands Chemelot Campus zet de bouwinnovaties die op de campus tot stand komen in de spotlight. Het gaat om innovaties voor de bouw- & installatiewereld die al geïmplementeerd worden, op korte termijn worden verwacht en vernieuwingen die hun weg de komende 2, 3 jaar naar de markt gaan vinden.

Maandagmiddag 11 april is The Green Village in Delft het podium voor een sessie over 'Bouwen aan een klimaatadaptieve proeftuin'. Hoe ontwerp en construeer je gebouwen of pas je ze aan zodat de effecten van hitte, neerslag en droogte worden afgezwakt, zowel binnen als buiten de schil van het gebouw? 

Donderdagochtend 14 april is 'De arbeidsmarkt van de toekomst: hogere productie met minder mankracht' het centrale thema bij Pioneering in Enschede. Industrieel bouwen heeft de toekomst. Maar wat betekent dit voor de (bouw)arbeidsmarkt in het geheel en wat betekent dit voor jouw bedrijf? Welke competenties zijn er nodig om straks in de geïndustrialiseerde bouw aan de slag te kunnen?

Afbeelding