Aan een 24 uursstaking in Groningen onlangs werd massaal meegedaan.
Aan een 24 uursstaking in Groningen onlangs werd massaal meegedaan.

Werkgevers en werknemers nog mijlenver van elkaar verwijderd

ARBEIDSCONFLICT

Werkgevers en werknemers liggen al sinds half oktober afgelopen jaar met elkaar in de clinch over een nieuwe cao. Nog steeds is het verschil tussen vraag en aanbod gapend groot. De kans dat de sociale partners er snel uitkomen is op dit moment (we schrijven 28 januari) niet groot. Hieronder beantwoorden we een aantal vragen over de onderhandelingen.

Hoeveel werknemers vallen onder de cao Metaal en Techniek?

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid.

Wanneer liep de laatste cao af?

Op 1 oktober afgelopen jaar.

'Onze leden willen gewoon een goede cao'

Hoe ver liggen vraag en aanbod uit elkaar?

Heel ver. Neem de loonsverhoging. De vakorganisaties willen 5 procent loonsverhoging, een minimumbruto-uurloon van 14 euro per uur, jongeren moeten betaald worden naar functie en ervaring, jeugdlonen worden afgeschaft en voor thuiswerkers moet er een dagvergoeding van 3 euro komen.
De werkgevers bieden daartegenover een gemiddelde loonsverhoging van 1,4 procent (het loonbod bedraagt 42,50 euro bruto per 1/1/2022 met een looptijd van 12 maanden, wat volgens de werkgevers neerkomt op 2,8 procent bij een gemiddeld inkomen van 38.000 euro bruto). En de jeugdlonen kunnen met 5 procent worden verhoogd, wat de werkgevers betreft.

Zijn er nog meer verschillen van inzicht?

Ja, de gewenste en aangeboden loonstijging is niet het enige dat speelt. De werknemers hebben een uitgebreid wensenlijstje op tafel gelegd met een werkweek van maximaal 45 uur inclusief reistijd en overwerk, meer zeggenschap voor de werknemers over hun werktijden en twee vakantiedagen extra. De werkgevers stellen daartegenover dat de seniorendagen worden ingeleverd en opgeschoven van nu 54 naar 60 jaar en ouderen moeten kunnen worden verplicht om over te werken. Onder meer. “Werkgevers willen wat betreft werktijden alleen maar verslechteringen voor oudere werknemers”, oordeelt de FNV.

Zijn de verhoudingen de afgelopen maanden verbeterd of verhard?

Eerder het laatste. FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt zegt onder andere: “‘Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4% en tal van verslechteringen op veel terreinen blokkeren de werkgevers nu al maandenlang een nieuwe cao in de Metaal & Techniek. Onze leden wijzen massaal deze door de werkgevers voorgeschotelde afbraak-cao, die stijf staat van de verslechteringen, af. En dat terwijl de sector het economisch tij mee heeft en de sector bovendien schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet, die eisen gewoon een goede cao. Het wordt nu echt hoog tijd dat de werkgevers over de brug komen.” 

En wat stellen de werkgevers daar tegenover?

Werkgevers hebben de afgelopen onderhandelingsrondes keer op keer aangegeven dat, ondanks dat in hun ogen de huidige cao compleet is, de bereidheid er is om door te praten over het invoeren van een Regeling Vervroegd Uittreden. “Daarover willen we nog steeds verder praten”, zegt onderhandelaar Ron Follon. “Het is belangrijk te beseffen dat we nu ook al een complete cao hebben. Een heleboel zaken zijn al goed geregeld. De huidige cao is in die zin af. Als vakbonden toch iets willen toevoegen aan de cao, vinden werkgevers dat er dan ook goed moet worden gekeken naar de effectiviteit van de al bestaande afspraken.”

Inmiddels zijn er al de nodige stakingen geweest? Hoe zit het de actiebereidheid onder werknemers?

Vorige week maandag liet de FNV weten dat de actiebereidheid groot is en stijgt. Bijvoorbeeld in Groningen. "Het is goed om te zien dat de stakingsbereidheid in Groningen toeneemt”, vertelde Masja Zwart van FNV Metaal. "Groningen en tegelijkertijd heel Nederland heeft deze vakmensen keihard nodig om de energietransitie te regelen, maar hun bazen gunnen ze niet eens genoeg om de energierekening thuis te kunnen betalen. We zien dat steeds meer technici deze mooie sector verlaten omdat ze wel volop overuren moeten draaien, maar nul waardering krijgen. Genoeg is genoeg.”

Hoe gaat dit aflopen?

Dat is altijd lastig te voorspellen. Normaal gesproken doen alle sociale partners wat water bij de wijn, maar deze keer is het verschil tussen vraag en aanbod wel heel erg groot. Maar hoe dan ook: uiteindelijk komt er altijd een nieuwe cao.