De actiebereidheid onder medewerkers neemt de laatste tijd toe. Dit is een recente staking in Groningen.
De actiebereidheid onder medewerkers neemt de laatste tijd toe. Dit is een recente staking in Groningen.

Ontbreken nieuwe cao begint steeds meer te knellen

Het ontbreken van een nieuwe cao Metaal en Techniek begint te knellen in de branche. Er worden steeds meer stakingen uitgeroepen en de werkgevers en werknemers zijn de afgelopen maanden geen stap tot elkaar gekomen. Inmiddels zijn er steeds meer signalen dat werkgevers uit andere branches hun kans schoon zien en aan werknemers in de installatiesector beginnen te trekken.

De impasse tussen de sociale partners duurt al sinds 14 oktober, nadat FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie het laatste bod van de werkgevers afwezen. Er zit nog steeds een gapend gat tussen wat werkgevers hebben geboden en wat werknemers eisen. Het verschil in de loonsverhoging is bijvoorbeeld 3,6 procent (werkgevers bieden 1,4 procent en werknemers wensen 5 procent). Daarna hadden de werkgevers nog twee weken de tijd om tot inkeer te komen, maar nadat dat ultimatum werd overschreden, zijn er inmiddels meerdere stakingen op de werkvloer geweest.

De cao Metaal & Techniek is een van de belangrijkste cao’s in Nederland en omvat technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. In totaal zijn 320.000 werknemers actief in deze sectoren. Inmiddels hebben de vakbonden een petitie uitgeschreven die afgelopen donderdag (27 januari) aan een delegatie van de werknemers is overhandigd.

Inmiddels sijpelen de eerste berichten door van werknemers die eieren voor hun geld kiezen en van baan en van branche veranderen. Aan de andere kant van de heg is het gras voor menigeen intussen veel groener en dat kan de branche niet hebben. Er is al jarenlang een tekort aan goede medewerkers, waardoor volgens Techniek Nederland de energietransitie steeds meer gevaar loopt. 

Op pagina 8 beantwoorden we een groot aantal vragen over de lopende cao-onderhandelingen.