Afbeelding
benno ellerbroek

Elke douchewc heeft in het toiletbos een eigen thema

Het voelt vreemd aan om in mei door een winterwonderland in kerstsfeer te lopen. Maar bij Avontuur-BlachereNL kan het. Dit bedrijf ontwerpt, produceert, verkoopt en verhuurt namelijk exclusieve kerstverlichting en kerstdecoraties door heel Nederland en heeft in Wijdenes haar hoofdkantoor én Experience Center. En daarin zijn drie Geberit AquaClean Mera Comfort douchewc’s geplaatst in een unieke en originele setting. Eigenaar Patrick Avontuur legt uit wat het idee erachter is.

Drie jaar geleden legde een felle uitslaande brand Avontuur-BlachereNL volledig in de as. En dan zijn er voor een onderneming globaal twee opties. Of het komt nooit meer goed of er herrijst uit de as een beter bedrijf. Want hoe zwaar de wissel ook is die op de ondernemer wordt getrokken: beschouw het dan maar als een kans. In dat laatste kamp zit Patrick Avontuur.

Experience Center

Hij bouwde met behulp van zijn trouwe medewerkers namelijk een zogeheten Experience Center op welke uniek te noemen is. Je moet het eigenlijk zien om te geloven, maar we proberen het toch te omschrijven. Bij binnenkomst in de enorme ruimte met gigantische glazen voorgevel vallen drie dingen meteen op. In het midden is een pontificale oranje tribune, de zogeheten mainstage, waarop gasten op een groot scherm kunnen genieten van de ideeën en creaties welke Avontuur voor hen bedacht heeft. Doordat op het tapijt rondom de tribune een tropische zee wordt weergegeven, krijgt de ruimte rechts van de tribune een zomerse sfeer welke compleet gemaakt wordt door de strandhuisjes vanwaar de medewerkers gedreven hun werkzaamheden verrichten. Links van de tribune is het ontvangstgedeelte met een ruim bedrijfsrestaurant en achterin een bar in Italiaanse sferen. En dan heb je het mooiste nog niet eens gezien. Want achter een toegangsdeur gaat de showroom schuil welke bol staat van de magische kerstverlichting en kerstdecoraties in alle soorten en maten. Wie hier binnenstapt wordt, het kan niet anders, onmiddellijk meegenomen in de sfeer die zo kenmerkend is voor de donkere maanden aan het einde van het jaar. Dit bedrijf is inderdaad in alles een regelechte beleving.

Disneyland

Patrick Avontuur komt zelf uit de wereld van de bloemen. Hij startte jaren in de jaren negentig van de vorige eeuw een bedrijf in bloemstukken en andere thematische aankleding, waarvan kerst slechts een onderdeel was. Maar deze werd steeds belangrijker. “Wij dachten dat kerst de kers op de taart was, maar het was de taart zelf”, legt hij beeldend uit. “Het kwartje begon te vallen toen ik tijdens de crisis, een jaar na de aanslag op de Twin Towers, met mijn gezin rond kerst in Disneyland was. Daar merkte ik dat de crisis die aan de gang was geen enkele invloed had op de kerstbeleving. Iedereen liep vrolijk achter de kerstman aan. Kerst is heel belangrijk voor veel mensen en vanaf dat moment heb ik hierop toegelegd.”

Beste jaar ooit

Sindsdien staat de handtekening van Avontuur-BlachereNL onder de indrukwekkende kerstverlichting en bijpassende decoraties van onder andere alle Bijenkorf-filialen, Schiphol, meerdere vakantieparken, diverse grote hotels, talloze winkelcentra en vele binnensteden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar, Maastricht en Valkenburg (die laatste stad is dé kerststad in Nederland).
Hij legt uit: “Afgelopen jaar deden veel bedrijven die het zwaar hebben minder of helemaal niets meer. In april kwamen de eerste annuleringen en toen dacht ik “Wat gaat dit worden?’ Maar wij hebben uiteindelijk ons beste jaar ooit gedraaid omdat bijvoorbeeld steden juist in de crisis wilden laten zien dat de stad leeft. Zo heeft een van de steden waar wij actief zijn bijvoorbeeld haar budget verdubbeld omdat ze juist nu, nu door corona iedereen online is gaan shoppen, wilden laten zien ‘Wij zijn er nog.’ Dat speelt ons in de kaart.”

Verhaal van hun stad

Bij kerstverlichting en kerstdecoraties zie je, vertelt Avontuur, vooral in steden de laatste jaren een verschuiving. “Steeds meer steden willen dat het verhaal van hun stad tot uiting komt in de versiering. Zo heb je in Alkmaar bijvoorbeeld de kazen en in Hoorn, dat hier vlakbij ligt, het verhaal over de Gouden Eeuw. Weet je wat de essentie is? Voor jou en iedereen is het versiering, maar voor een stad is het citymarketing.”

Unieke toiletten

Creativiteit in decoratie en verlichting is het handelsmerk van Avontuur-BlachereNL (onderdeel van Blachere Illumination welke wereldwijd actief is op het gebied van kerstbeleving, waarvan Avontuur-BlachereNL de Nederlandse vestiging is-red.) en dat zie je tot in elke vierkante millimeter terug in Wijdenes. En dus ook in de unieke toiletten. Die vind je achterin, in het toiletbos. Avontuur legt uit wat het is en hoe het zo gekomen is: “We moesten na de brand naar een tijdelijke locatie en huurden een loods in een bloembollenbedrijf. De gastvrijheid die normaal gesproken in alles wat wij doen terug te lezen is, zag je op zijn zachts gezegd in het pand niet terug. Met de bouw van ons nieuwe hoofdkantoor hadden we de kans om dit beter te doen. Een toilet is dan meestal de sluitpost op de begroting, maar waarom draai je dat niet om? Maak je van het naar het toilet gaan ook een beleving of in elk geval een plezierig moment. En zoals alle concepten in dit pand met een knipoog zijn, bedacht ik ook dit toiletbos omdat vooral mannen bomen gebruiken om tegenaan te plassen. Compleet met vogelgeluiden en dennengeur.”

Masters of LXRY

Over de toiletten zelf had hij toen nog niet nagedacht. Dat gebeurde eind 2018. “Wij moesten na de brand alles opnieuw inkopen en deden dat onder andere in China. Daar maakte ik in een luxe hotel voor het eerst kennis met de douchewc. Dat is dus echt fenomenaal. Ik heb toen een foto gemaakt omdat het mij leuk leek om er daar één van te plaatsen in ons Experience Center. Maar ik had er eigenlijk geen tijd voor om daar verder mee bezig te zijn. Totdat wij bij de Masters of LXRY in 2019 een stand hadden naast Geberit en daar heeft Robin van den Brink, Concept Manager Geberit AquaClean, het idee bedacht en uitgewerkt om drie Geberit AquaClean Mera Comfort douchewc’s te plaatsen.”

Thema

Die zijn er nu. En om het geheel een nóg specialer karakter te geven zijn deze geplaatst in niet zomaar een kille sanitaire ruimte. Elk toilet heeft zijn eigen thema. Bij het eerste toilet bevindt men zich tussen de winterse bergen in een gondellift, bij de tweede komt men terecht in een ruimteschip, bij de derde neem je een duik in de oceaan en tot slot hangt het urinoir vol met delfts blauwe tegeltjeswijsheden. Je gaat hier bijna voor je lol naar het toilet! En, niet onbelangrijk, de reacties zijn lyrisch. “Er zijn hier inmiddels al veel mensen geweest, onder wie een aantal bekende Nederlanders, en iedereen die van het toilet komt begint erover. Je verwacht dat natuurlijk niet.” Hij lacht: “En ja, ik heb er natuurlijk ook één thuis. Mijn gezin en ik willen niet meer anders.”

Afbeelding
Patrick Avontuur verkeert het hele jaar door in kerstsferen.
Afbeelding