Afbeelding
Hans Peijs

Vraag automobiliteit groeit

De vraag naar automobiliteit blijft en groeit momenteel zelfs. “Van alle reiskilometers die we in Nederland maken, wordt 70% met de auto afgelegd. En de verwachting is dat dit zo blijft. De Nederlandse bevolking zal de komende jaren nog flink groeien. Daardoor neemt ook de vraag naar automobiliteit de komende jaren toe.”

Dit schrijft de ANWB in een visie over personenmobiliteit over de weg. Het is voor de consumentenorganisatie namelijk helder: de auto is niet meer weg te denken.
“Mobiliteit geeft ons vrijheid. Als we mobiel zijn, kunnen we meedoen in de samenleving. We kunnen vrienden en familie bezoeken, naar werk, school en sport gaan, en genieten van natuur en cultuur. Kortom: mobiliteit draagt sterk bij aan ons levensgeluk. Mobiliteit is ook van groot belang voor onze welvaart. Een goede doorstroming en bereikbaarheid zijn essentieel voor een gezonde economie.”

Ook schrijft de organisatie: "Ook in 2050 zal de auto nog steeds een belangrijk vervoermiddel zijn. Als alles hetzelfde zou blijven, zou dit grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van ons land. Gelukkig gaat er de komende jaren veel veranderen. Auto’s worden schoner en veiliger en nemen steeds meer taken over van de bestuurder. Ook worden ze vaker gedeeld met anderen en tijdens een reis gecombineerd met andere vervoermiddelen."

In de visie van de ANWB staan zes onderwerpen centraal: elektrisch rijden, verkeersmanagement, vraagbeïnvloeding, deelmobiliteit, coöperatief en autonoom rijden en wegontwerp en wegcapaciteit.