Afbeelding

Bestelbus aanschaffen?
Bezint eer gij begint

EMISSIE

Als u nu een bestelbus moet aanschaffen die een paar jaar mee moet, dan doet u er verstandig aan goed in kaart te brengen in welk gebied de bus vooral gaat rijden. Steeds meer vooral grote steden gaan namelijk over op een zogeheten zero-emissiezone en dat betekent dat fossiele brandstof in die gebieden taboe is. In Zeeland, Noord- en Midden-Limburg, Zuid-Drenthe en Friesland zijn nog geen zero-emissiezones aangekondigd. 

Inmiddels hebben 27 gemeenten aangegeven dat zij de ambitie hebben een zero-emissiezone voor stadslogistiek in 2025 of 2026 in te voeren. De ondergrens van het in het Klimaatakkoord afgesproken aantal van dertig tot veertig zero-emissiezones in 2025 lijkt daarmee binnen bereik.

Grote stap

Dit is in korte tijd een grote stap voorwaarts, want eerder onderzoek in 2020 liet zien dat toen slechts acht gemeenten een plan voor een zero-emissiezone hadden. En alleen Amsterdam had op dat moment een formeel besluit genomen. De verklaring voor deze toename is de totstandkoming van de landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek, en landelijke regels over toegang tot de zero-emissiezones, inclusief overgangsregelingen.
De vraag is wel hoe zeker de invoering van deze 27 zones is, omdat in vijf gevallen sprake is van een ambitie en nog geen principebesluit. Hierdoor ontbreekt voor bedrijven en vervoerders in deze regio’s straks een dwingende reden om over te stappen op zero-emissievervoer.

Kleine zones

De aangekondigde zones gelden overigens vaak alleen voor het centrum en niet voor (delen van) omliggende wijken. Slechts een derde van de gemeenten, waarvan de omvang van de zone nu bekend is, kiest voor een grote zone.