Afbeelding
Hans Peijs

Alle seinen staan op groen

GROEI

Nagenoeg alle seinen staan op groen voor de installatiesector. De utiliteitsbouw laat volgend jaar de sterkste groei in productievolume zien: 5 procent. Het jaar daarna groeit de woningbouw het snelst, met vier procent. 

Dit is de belangrijkste conclusie in het rapport 'Economische vooruitzichten 2022 en verder' van Techniek Nederland.
Nog niet eerder heeft het de installatiesector zo meegezeten als in de afgelopen en ook in de komende jaren. Want ga maar na: er moeten de komende jaren veel woningen worden bijgebouwd, (kantoor)panden moeten worden omgebouwd naar duurzaam en we gaan van het gas af, wat ook het nodige werk oplevert. En dat zijn nog maar drie factoren die de sector in de kaart spelen. Hoe dan ook zit het aandeel techniek in de gebouwde omgeving al decennia in de lift. In de woningnieuwbouw bijvoorbeeld zorgt de elektrificatie van het energieverbruik voor een toenemende installatiequote en onder invloed van de Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG)-normen is dit verder toegenomen.

Gasketel

Zo is inmiddels de gasketel in de nieuwbouw (zo goed als) verleden tijd en rukt het aandeel woningen met (hybride) warmtepomp en vloerverwarming verder op. Ook zonnepanelen, ventilatie en airco zijn standaard in de nieuwbouw en rukken eveneens op bij woningrenovaties, evenals elektrisch koken.

Corona

Gebrek aan 'handjes' is uitdaging

De installatiebranche als geheel heeft bovendien anders dan veel andere sectoren beperkt te lijden onder corona. Voor een deel heeft dat te maken met de structureel toenemende afhankelijkheid van techniek in de maatschappij (verduurzaming, automatisering, etc.). Voor een ander deel hangt het samen met de veranderende wijze hoe we gebouwen gebruiken. Denk aan thuiswerken, kantoren als ontmoetingsplekken, zelfscans in winkels en de capaciteit in ziekenhuizen om de coronapatiĆ«nten op te vangen. Tevens heeft de bouw- en installatiebranche ook het overheidsbeleid mee. Dit alles leidt tot een groei van de bouwproductie in de komende jaren, met name in de utiliteit en de woningbouw. 

Onzekerheden

Er zijn echter ook onzekerheden. Naast de personeelsuitdaging is het onduidelijk hoe de huidige schaarste aan materialen en grondstoffen zich gaat ontwikkelen. Blijvende krapte kan de prijzen opdrijven en de productie afremmen. De aanpak van de woningcrisis door een nieuw kabinet heeft invloed op de groeiprognose in de woningnieuwbouw. Bovendien kampen we nog altijd met de coronapandemie, waarvan de langetermijneffecten onduidelijk zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de ontwikkeling van de kantorenmarkt.