Afbeelding
Hans Peijs

Tekort aan chips speelt ook
installatiebranche parten

CHIPS

Niet alleen vanwege de periode van kou die ons te wachten staat, maar ook vanwege het wereldwijde tekort aan chips is het belangrijk dat installateurs tijdig de cv-ketel controleren, om zodoende te voorkomen dat mensen in de kou komen te zitten.

Momenteel is er wereldwijd een enorm tekort aan chips. Niet de eetbare variant, maar de chips die ervoor zorgen dat installaties werken en machines doen wat ze moeten doen. Onlangs werd bekend dat dit ook de installatiebranche begint te raken, waarbij het probleem met de cv-ketels het meest prominent zijn. Immers, juist in deze periode is een cv-ketel onmisbaar. Of een warmtepomp, maar ja, die is ook afhankelijk van chips. En daarmee houdt het niet op. Volgens Techniek Nederland verspreidt het tekort aan chips en elektronica zich als een olievlek. Eigenlijk bij alle installaties waarin een chip zit, is er risico.

Piepen en kraken

En het is geen mooi beeld dat Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, onlangs schetste bij de NOS. "Met piepen en kraken krijgen installateurs de magazijnen nog gevuld. De paniek breekt nog niet uit, maar het gebeurt wel op een uiterst ongelukkig moment zo voor de winter. En bij een strenge vorst is de kans groot dat oude en slechte cv-ketels het begeven", liet hij weten. "Maar de sector is creatief en doet er alles aan om de leveringsachterstanden in te halen. We kunnen alleen niet ontkennen dat de verwarmingssector nu onder druk staat." 

Voorspelling

Aan het woord komt ook Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN Amro. Normaal gesproken is hij erg van het rekenen en doorrekenen, maar momenteel waagt hij zich er maar niet aan. “Ik durf mij bijna niet meer aan een voorspelling te wagen. Want zolang de coronabesmettingen blijven oplopen, wordt de hele keten belemmerd. Zo zijn er weer lockdowns geweest in onder andere Vietnam en Maleisië. Daardoor zijn de tekorten aan chips en elektronica weer opgelopen."