Afbeelding

Brochure om te besparen

Vakmatig kunnen installateurs bijdragen aan minder energie- en waterverbruik door de juiste installaties aan te leggen. Maar consumenten kunnen er ook een steentje aan bijdragen, want zij zijn uiteindelijk de 'beheerders' van de installaties. Vandaar dat Techniek Nederland een nieuwe brochure 'Besparingstips water en energie' uitbrengt met mogelijkheden die er zijn om energie te besparen bij drinkwater- en warmtapwaterinstallaties. 

De prijs van energie loopt gierend de pan uit. Maar dat is niet de enige uitdaging. We zitten ook in een energietransitie, waarbij we voor de vele gebouwen in Nederland overgaan op niet-fossiele brandstoffen waar vaak een beperkte capaciteit warmtapwater aan gekoppeld is. Daarnaast kunnen drinkwaterbedrijven tijdens piekmomenten in de zomer niet altijd voldoende drinkwater leveren. Om maar eens twee uitdagingen te noemen.
In de nieuwe brochure komt dit allemaal aan de orde. Energiebesparing is te realiseren door warmtapwatergebruik te verminderen, door warmte terug te winnen, door een efficiƫnte warmtapwaterbereider te gebruiken en door zorgvuldig te kijken naar de plaats van de warmtapwaterbereider(s) inclusief het leidingbeloop.
Drinkwaterbesparing is te realiseren door de gebruiksduur en de volumestroom van tappunten en toestellen te beperken, door geen drinkwater (waterloos urinoir) of ander water (hemelwater voor toiletspoeling, grijs water voor speciale toepassingen) te gebruiken. Ook wordt recirculatie van water vaker toegepast.

De brochure is te vinden op de website www.techhieknederland.nl met als zoektermen 'besparen' en 'leidingwaterinstallaties'.