Afbeelding

Onderzoek naar grijs water

Momenteel loopt er een telefonisch onderzoek van Rijnland Advies onder sanitaire bedrijven en één specifiek onder rioolservicebedrijven. Brancheorganisatie Techniek Nederland juicht toe om hieraan mee te werken.

In het onderzoek onder sanitaire bedrijven gaat het om grijs water. De markt vraagt vaker om een grijswaterinstallatie en/of een hemelwaterinstallatie vanwege onder andere klimaatverandering en duurzaamheid. Om deze installaties te ontwerpen, aan te leggen en te gebruiken en beheren is kennis nodig en met het onderzoek moet duidelijk worden in hoeverre deze kennis aanwezig is of juist ontbreekt bij bedrijven en of het al onderdeel is van het portfolio.

Het tweede onderzoek betreft een erkenning voor rioolservicebedrijven. Met dit onderzoek wordt de behoefte in beeld gebracht en informatie verzameld die nodig is om verdere stappen te zetten om tot een erkenningsregeling te komen.
Voor het vakgebied Riolering bestaat er een InstallQ erkenningsregeling. Deze regeling omvat ontwerp, aanleg en beheer & onderhoud. De scope van deze erkenningsregeling is breder dan voor rioolservicebedrijven die alleen beheer & onderhoud en ontstoppen doen. Daarom wordt er gewerkt om een meer passende erkenningsregeling voor rioolservice op te zetten en het onderzoek moet aan het licht brengen wat hiervoor nodig is, volgens de uitvoerders.