Afbeelding
Hans Peijs

Voor BIM geldt: 'Bekend maakt bemind'

BIM

Over de hele linie scoren installateurs net iets boven het gemiddelde in de branche en sinds 2016 neemt het gebruik van Bouw Informatie Modelleren (BIM) onder installateurs toe, maar het kan nog beter. Installateurs scoren vooral gemiddeld beter in de wijze waarop ze BIM vastleggen in taken en verantwoordelijkheden, opleidingen en trainingen, procedures en werkinstructies en dataopslag.
Verder is duidelijk dat installateurs die BIM al langer gebruiken, en dat zijn veelal de grotere installateurs, ware 'BIM-adepten' zijn geworden. BIM-gebruikers passen BIM bijvoorbeeld in meer dan de helft van hun projecten toe en meer dan de helft doet dit al al vijf jaar. Onbekend maakt onbemind, maar bekend maakt bemind.
Voor installateurs die BIM niet gebruiken, geldt dat zij voor wat betreft digitale volwassenheid het gemiddelde volgen van de bouwsector.

Deze conclusie valt te trekken in de eerste Nationale BIM Monitor die al in juli is uitgegeven, maar waarvan pas onlangs een samenvatting is gepubliceerd. Dit is een initiatief van het BIM Loket in samenwerking met de Universiteit Twente (UT) en USP Marketing.

Nog geen gemeengoed

BIM bestaat inmiddels al vele jaren, maar is nog steeds geen gemeengoed. Verre van zelfs. Een groot deel van de markt is nog onbekend met BIM, of kent BIM wel maar maakt er nog geen gebruik van, is een van de conclusies. In totaal geeft 20 procent van de ondervraagden aan dat zij BIM niet kennen. Dit percentage is het hoogst onder aannemers en installateurs. En van de 80 procent die BIM wel kent, gebruikt 47 procent BIM niet. Over de hele linie betekent dit dat meer dan de helft van de ondernemers in de branche in de praktijk niet werkt met BIM.

Belangrijkste voordelen

BIM is geland, maar nog niet bij iedereen

De belangrijkste voordelen van het werken met BIM zijn volgens BIM-gebruikers: meer overzicht en controle, alle informatie bij elkaar en efficiƫntie. Behoorlijk wat niet-gebruikers noemen deze voordelen ook.
Als reden om BIM niet te gebruiken geven respondenten (er deden bijna zeshonderd ondernemers mee aan het onderzoek) aan dat BIM hen geen voordelen biedt of dat het bedrijf en de projecten te klein zijn. Dat niet alle partijen (kunnen) werken met BIM, is volgens de BIM-gebruikers de grootste beperking, gevolgd door het feit dat werken met BIM training en kennis vereist en dat dit meer tijd kost.

De stand van Geberit bij de vorige VSK.