Afbeelding

Warmtepomp krijgt
belangrijke booster

WARMTEPOMP

Volgend jaar krijgt de wamtepomp een booster. Vanaf 1 januari 2022 gaat namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) omhoog van 20 naar 30 procent van de kosten. Techniek Nederland schat in dat hierdoor de komende drie jaar 125.000 warmtepompen extra worden geïnstalleerd, dus boven op het aantal dat sowieso gehaald zou worden.

Demissionair staatssecretaris van EZK Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft zich hiervoor hard gemaakt in de Tweede Kamer. “Deze maatregelen zullen ertoe leiden dat de hybride warmtepomp in de komende jaren een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving en dat het voor steeds meer bewoners en gebouweigenaren een aantrekkelijk warmte-alternatief wordt.”

Actieplan

De technieksectoren werken inmiddels samen met het ministerie van EZK aan het actieplan voor hybride warmtepompen. Belangrijk onderdeel van dit actieplan is verbeterde voorlichting aan woningeigenaren, want veel van hen zijn nog niet overtuigd van de voordelen van de warmtepomp, met als gevolg dat er ook nog steeds duizenden cv-ketels worden geplaatst en vervangen.

Verder bekijkt het ministerie van EZK momenteel of een normering voor verwarmingsinstallaties uitvoerbaar en haalbaar is. Hierover zal volgend jaar een voorstel naar de Tweede Kamer gaan, mede op basis van stevige Europese klimaatambities en de herziene richtlijnen EPBD en RED.

.