Afbeelding

Alle hens aan dek voor nieuwe instroom in de branche

Binnen de technische installatiebranche is het code donkerrood, richting zwart, waar het gaat om het vinden van medewerkers. Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie. De grootste tekorten worden verwacht in de industriële elektrotechniek (20%), installatietechniek (20%) en industriële automatisering (18%). En dit is een des te grotere uitdaging nu er de komende jaren juist van de installatiesector een essentiële bijdrage wordt verwacht bij onder andere de verduurzaming.

De technische sector probeert al jaren het tij te keren, maar zonder resultaat. Of althans, zonder genoeg resultaat. Volgens de TechBarometer van het ROVC (trainingen en opleidingen voor technisch Nederland) blijkt namelijk dat het tekort alleen maar oploopt. In de periode 2015-2020 had driekwart van de bedrijven te maken met een kwalitatief en/of kwantitatief tekort, terwijl dit in de vijf jaar daarvoor 63 procent was.

Werkervaring

Het tekort beslaat de complete technische branche, maar met name de vraag naar zogenoemde mediors is groot. Dit zijn veelal jonge werknemers met tussen de twee en vijf jaar werkervaring: de mensen die elk installatiebedrijf zoekt. Twee derde van de bedrijven verwacht dat ze hier de komende jaren knijp mee komen te zitten. Eén op de drie verwacht een tekort aan starters en 43 procent aan ervaren krachten die al wat ouder zijn, de zogeheten seniors.

Instroom stokt

De belangrijkste oorzaak voor het probleem is volgens de resultaten van de TechBarometer dat het aan de bron niet goed gaat: de instroom van nieuwe mensen die installateur willen worden stokt al jaren. Vergrijzing (14%) en slechte aansluiting van het reguliere onderwijs op het bedrijfsleven (14%) staan op een gedeelde tweede plaats. Initiatieven vanuit het bedrijfsleven en initiatieven vanuit het onderwijs worden beschouwd als de meest efficiënte aanjagers voor het terugdringen van dit tekort.