Exoskelet helpt installateur met werk boven zijn macht

GEZONDHEID

Repeterende bewegingen en vaak werken boven je macht zijn twee belangrijke oorzaken van fysieke problemen bij installateurs. Naarmate de leeftijd vordert, worden de problemen alleen maar groter. Er wordt daarom gewerkt aan oplossingen, waarvan het exoskelet Skelex 360 een belangrijke kan zijn.

Er is geen installateur die zich er iets bij kan voorstellen, maar 15 jaar geleden kon ook niemand bevroeden dat we nu niet meer zonder smartphone (die kwam in juni 2007 op de markt) kunnen. Dus waarom zou dat ook niet kunnen gebeuren met de exoskelet Skelex 360, temeer daar het steeds zorgelijker wordt om nieuwe mensen te vinden en te behouden.
Het bedrijf SPIE Fire Protection & Security heeft daarom eind vorig jaar en begin dit jaar in samenwerking met ArboTechniek praktijkonderzoek gedaan naar de gebruiksvriendelijkheid en de toepasbaarheid van het exoskelet Skelex 360. De Skelex 360 is een passief exoskelet dat je bovenlichaam ondersteunt bij werkzaamheden waarbij je armen intensief rondom en boven schouderhoogte actief zijn. Het exoskelet geeft je een gewichtloos gevoel in je armen, waardoor je je spieren minder belast en je minder snel moe wordt.

Het onderzoek is uitgevoerd bij monteurs die zich onder andere bezighouden met het plaatsen van en werken aan sprinklerinstallaties. Hun werkzaamheden zijn deels boven schouderhoogte, en dat zijn precies de werkzaamheden waar zowat iedere installateur mee te maken heeft in de praktijk van alledag.

Resultaten

Het onderzoek leert dat het exoskelet gemakkelijk te gebruiken is en dat het werkzaamheden waarbij je regelmatig of langdurig met één of beide armen boven schouderhoogte werkt, verlicht. Voorwaarde is wel dat je voldoende bewegingsruimte hebt. De spieractiviteit is minder, waardoor je veeleisende houdingen langer kunt volhouden en je minder snel vermoeid raakt aan het einde van je werkdag. Hierdoor zullen ook minder snel lichamelijke klachten ontstaan. Bovendien is de Skelex 360 goed te combineren met een valgordel. Beide hulpmiddelen functioneren goed. Ze zitten elkaar niet in de weg, ook niet bij het aan- of uittrekken. Ook een dikke jas is geen belemmering.