De komende jaren zijn er honderden installateurs nodig.
De komende jaren zijn er honderden installateurs nodig. Hans Peijs

Bijna helft fitters vindt beroep gevaarlijk

GEVAARLIJK

Iets meer dan 45 procent van de installateurs vindt dat ze een gevaarlijk beroep hebben. Daarmee staat het beroep loodgieter op de achtste plaats in de top 10 met gevaarlijke beroepsgroepen zoals dat wordt ervaren door de werknemers zelf.

Dit blijkt uit de Nationale EnquĂȘte Arbeidsomstandigheden (NEA), die in het laatste kwartaal van vorig jaar werd uitgevoerd door het CBS en TNO. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd.
Bijna 950.000 werknemers deden in 2020 naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk.

Techniek

In de top-10 van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties. In de periode 2018-2020 ging het om bijna 6 op de 10 koks. Vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers) geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.

In 2020 zei 12,8 procent van alle werknemers van 15 tot 75 jaar vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. In pre-coronajaren 2018 en 2019 was dit bijna 16 procent. Van alle werknemers kwam 14,4 procent tijdens het werk een enkele keer in een gevaarlijke situatie terecht. Bij de overgrote meerderheid (72,7 procent) was dit nooit het geval. Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. Zo deed in 2020 17,5 procent van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk. Bij vrouwen was dit 7,7 procent.

Repeterend werk grootste probleem

Arbeidsongeval

Werknemers die aangeven vaak of altijd te maken te hebben met gevaarlijke situaties op het werk hebben ook relatief vaak een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade. In 2020 was 9,3 procent van hen slachtoffer van een arbeidsongeval.
De fysieke arbeidsbelasting is onder meer te meten aan de frequentie waarmee mensen bij hun werk veel kracht moeten zetten en de mate waarin zij geluiden en trillingen in de werkomgeving waarnemen. Ook de werkhouding, het werken met gevaarlijke stoffen en gevaarlijk werk bepalen hoe zwaar de arbeidsbelasting is.

Repeterende bewegingen

De meest voorkomende fysieke arbeidsbelasting is het maken van repeterende bewegingen tijdens het werk: 3 op de 10 werknemers en zelfstandig ondernemers gaven aan regelmatig repeterende bewegingen te moeten maken. Ook gaf 1 op de 5 aan regelmatig veel kracht te moeten zetten. Het werken met water of met waterige oplossingen behoort eveneens tot de meest voorkomende vormen van fysieke belasting.