Afbeelding
Hans Peijs

Er valt geld te halen bij de fiscus

Veel zzp'ers - en daarvan hebben we er ruim 20.000 in de branche - maken geen of onvoldoende gebruik van de aftrekposten bij de aangifte van de belasting. Het is, dat snapt iedereen, een gemiste kans. De Belastingdienst wijst er daarom op om dit tijdig te doen.

Uit een peiling van de Belastingdienst blijkt dat de helft van de startende ondernemers en zzp’ers pas bij de aangifte inkomstenbelasting checkt of zij recht hebben op aftrekposten. Als het al wordt gecheckt. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte regelen of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Daarnaast checken 3 op de 10 na een verandering binnen hun onderneming niet wat voor gevolgen dit heeft voor hun belastingen. Dit vergroot de kans dat startende ondernemers en zzp’ers belastingvoordelen mislopen. Daarom doet de Belastingdienst een oproep aan ondernemers: check regelmatig en tijdig waar je recht op hebt.

“Gelukkig weten 7 op de 10 startende ondernemers en zzp’ers aan welke voorwaarden ze moeten voldoen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Maar vaak komen ondernemers te laat in actie”, vertelt Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter bij de Belastingdienst.
Om gebruik te maken van de belastingvoordelen is het nodig dat ondernemers regelmatig checken hoe ze ervoor staan. ”Voor de zelfstandigenaftrek moet je bijvoorbeeld aan het urencriterium voldoen”, legt Hoogerheijde uit. “Als je er pas bij je aangifte inkomstenbelasting achter komt dat je het urencriterium niet haalt, kun je niet meer bijsturen. Dat is zonde, want bij de zelfstandigenaftrek gaat het over 2021 om een bedrag van € 6.670. Mijn advies? Houd je gewerkte uren voor je bedrijf goed bij en check regelmatig hoe je ervoor staat.