Afbeelding

Geberit FlowFit ook ideaal voor installatie warmtepomp

TOPFITTER

Peter Hoomoedt maakte in 2005 van zijn hobby zijn werk en is sindsdien actief als installateur, gespecialiseerd in sanitair. Maar hij gaat ook andere uitdagingen niet uit de weg getuige het feit dat hij onlangs een warmtepomp heeft geïnstalleerd met het nieuwe Geberit FlowFit leidingsysteem. Hoe dat gekomen is, vertelt hij graag.

P. Hoomoedt Sanitair. Onder deze naam timmert Peter Hoomoedt (49) sinds 2005 vanuit Pernis aan de weg in het Rijnmondgebied. Hoomoedt is opgeleid als werktuigbouwkundige, heeft meerdere 'bazen' gehad met uiteenlopende technische werkzaamheden en uiteindelijk durfde hij de stap aan om voor zichzelf te beginnen als installateur. 

Klussen

De aanloop is zoals die veel vaker gaat in dit soort gevallen: "In mijn vrije tijd was ik altijd aan het klussen en vooral de renovatie van badkamers vond ik erg leuk om te doen. Op een gegeven moment ging dat rondzingen en werd ik steeds meer gevraagd; zo gaat dat. Ik heb daarom alle benodigde vakdiploma's gehaald en ben voor mezelf begonnen. Eerst drie dagen bij mijn laatste werkgever en twee dagen als zelfstandige en zo heb ik dat verder uitgebouwd. En dat gaat nog steeds goed, tot volle tevredenheid."

Complete badkamers

'Geberit FlowFit heeft unieke voordelen'

Hoomoedt is gespecialiseerd in complete badkamers en toiletten, inclusief de wanden en plafonds, maar ook het plaatsen van keukens gaat hij niet uit de weg. Dat schrijft hij althans op zijn website, maar eerlijk is eerlijk: op dit moment beperkt het werk zich tot de sanitaire ruimtes. "Ik heb een paar slechte ervaringen met de installatie van keukens gehad en daar ben ik wel klaar mee", zegt hij.

Ruim de tijd

De opdrachten rijgen zich eigenlijk als vanzelf aaneen, waarbij Hoomoedt voor elke klant ruim de tijd neemt en werkt volgens een vast stramien. "Ik ga altijd naar een klant toe om kennis te maken en ook om de werkzaamheden goed te kunnen inschatten. Is het een eenvoudige klus of staan ze bijvoorbeeld open voor een andere indeling. Ik werk in het laatste geval samen met een waanzinnig goede ontwerper die kan toveren binnen bestaande ruimtes. Op basis van alle wensen maken we een ontwerp in 3D, dat stuur ik op en na een akkoord gaan we plannen, en aan de slag."

Handig

Dat hij zelf alle voorkomende werkzaamheden kan uitvoeren, vindt hij erg handig. "Ik hoef nooit te wachten op iemand, maar kan altijd lekker doorgaan waar ik mee bezig ben. En natuurlijk kom ik weleens iets tegen waar ik nog niet eerder mee te maken heb gehad, maar ik zie overal een uitdaging in. Alles is te leren. En ik vind de afwisseling ook leuk."

Uitdaging

Met deze instelling zag hij meteen ook een uitdaging in de installatie van een warmtepomp in een woning uit de jaren zeventig. "Ik heb me al eens beziggehouden met het fenomeen warmtepomp en kwam er toen achter dat het nog niet echt geschikt was voor mijn klanten, omdat die meestal wat oudere woningen hebben. Nu, een aantal jaren later, is het verder ontwikkeld en zijn er meer mogelijkheden.”
"Voor de klant waar ik nu bezig ben, heb ik al eerder gewerkt en hij heeft mij voordat hij een bod uitbracht op zijn nieuwe woning meegenomen naar de woning om alle mogelijkheden en onmogelijkheden te bekijken. Mede op basis van mijn advies is een bod uitgebracht en dat bleek het hoogste te zijn."

Duurzaam

Vooral omdat de klant helemaal van de duurzaamheid is, wilde hij naast zonnepanelen op het dak ook een warmtepomp en zoals gezegd zag Hoomoedt daar een uitdaging in. "Ik ben me er daarom samen met een specialist in warmtepompen verder in gaan verdiepen en zo zijn we begonnen."

Perfect resultaat

Voor het leidingwerk kwam Hoomoedt uit bij Geberit, waarbij voor hem bij voorbaat vaststond dat zo min mogelijk leidingwerk het beste is voor een perfect resultaat. Maar dat zat er niet in, want de opdrachtgever wilde het buffervat op zolder geplaatst hebben. De warmtepomp zit beneden.
"Van daaruit gaan de leidingen eerst twee meter naar rechts, daarna gaat het een meter of zes omhoog, daarna nog eens ruim vier meter horizontaal, vervolgens een hoekje om en pas dan heb je de totale afstand overbrugd. Alles bij elkaar heb je het snel over 15 meter leidingwerk. Dat kan allemaal wel, maar je hebt dan wel leidingen nodig met een behoorlijke diameter. Ik wilde gaan voor 32 mm aangezien er per uur 1800 liter water door de leidingen heen moet. Ik ben vervolgens bij de groothandel gaan informeren welke leidingen ik moest hebben en het bleek dat onder andere Geberit deze heeft. Ik heb nog geïnformeerd bij een ander bedrijf, maar daarvan heb ik niets meer gehoord. Accountmanager Marijn Bremer van Geberit nam wel meteen contact op."

Kansen

Dat heeft te maken met het enthousiasme van Hoomoedt, maar zeker ook vanwege de kansen die hier lagen voor Geberit. Hoomoedt werd namelijk geadviseerd om het nieuwe persleidingsysteem Geberit FlowFit te gebruiken. Hoomoedt: "Ik had daar weleens iets van meegekregen, maar had het eerlijk gezegd ook weer aan me voorbij laten gaan omdat ik niet zat te wachten op een systeem met weer een nieuwe perstang en weer een tas vol gereedschap. Marijn liet mij echter zien dat je met Geberit FlowFit met één persbek alle diameters van 16 tot en met 40 mm kan afpersen, zonder te wisselen. Bovendien kun je er ook nog eens mee werken bij lastig te bereiken hoeken en bij leidingen die strak op de wand gemonteerd zijn. Dat zijn voordelen die geen ander systeem biedt en toen was ik om."

Afbeelding
Afbeelding