Van der Valk Shipyards, Waalwijk
Van der Valk Shipyards, Waalwijk Miquel Gonzalez

Puzzelt u in kleine ruimten?

In de Nederlandse jachtenbouw wordt Kwaliteit met een hoofdletter geschreven. Deze privéschepen vinden hun weg over de hele wereld en het ontbreekt de passagiers niet aan luxe. Qua design en lay-out worden er geen concessies gedaan; iedere centimeter van een jacht wordt benut. Daardoor is de engineering van de leidingsystemen één grote puzzel. Op dit vlak bewijst het nieuwe Geberit FlowFit leidingsysteem zijn waarde; zelfs op plekken waar de bewegingsruimte tot een minimum is beperkt kunnen de leidingen nog verperst worden.

Wie op YouTube weleens een ‘walk through’ op jachten bekijkt, zal van de ene verbazing in de andere belanden. Luxe jachten – waarvan er veel in Nederland worden gebouwd – zijn paleizen met en-suitebadkamers, soms meerdere keukens, fitnessruimtes en personeelsvertrekken. Jachten met meer dan vier badkamers zijn geen uitzondering. En het afwerkingsniveau is top of the bill: luxe houtsoorten, afgewisseld met hoogglans metalen, leer en veel glas. 

Maar het is niet alleen de façade die klasse uitstraalt. Achter wanden en onder vloeren gaat een vernuftige infrastructuur verscholen, die ook aan de hoogste kwaliteitscriteria voldoet en waarvoor Geberit een belangrijke leverancier is. Mapress CuNiFe bijvoorbeeld voor de technische ruimten en de zeewaterleidingen, omdat dit systeem voldoet aan de strenge maritieme eisen ten aanzien van brandveiligheid en corrosie. En FlowFit voor de privé-infrastructuur, omdat hierdoor gewicht bespaard wordt en er veel sneller gewerkt kan worden in kleine ruimtes. 

Voor nieuwe innovatieve oplossingen legt Geberit zelfs vaak haar oor te luister bij jacht- en scheepsbouwers. Als geen ander weten deze maritieme bedrijven namelijk dat niet alleen het product aan de eisen moet voldoen, maar dat de kwaliteit van het werk doorslaggevend is voor het eindresultaat. Daarom werd Geberit FlowFit dit voorjaar direct in deze branche voorgesteld én door scheepsbouwers omarmd. Doordat de installateur minder ruimte nodig heeft voor de installatie en er – in vergelijking met metalen perssystemen – twee stappen in het proces overgeslagen worden, bespaart FlowFit hen veel tijd. Ook omdat er minimaal van gereedschap wordt gewisseld. Om een voorbeeld te geven: bij de realisatie van een megajacht van 35 meter scheelde het 3 weken installatietijd. 

De combinatie van installatiegemak en de zekerheid van een goede verbinding maakt FlowFit tot een uniek systeem. FlowFit benodigd slechts twee persbekken, 16-40 mm en 50-75 mm, en twee duidelijke kleurcoderingen, blauw en oranje. De monteur steekt de leiding in de fitting, controleert de insteekdiepte en perst daarna af. Is de persing succesvol dan laat de persindicator los. Maar het meest onderscheidend is dat je met FlowFit vanuit bijna iedere hoek kunt verpersen. Het is namelijk niet nodig om de leidingen volledig te omsluiten tijdens het persproces; de persbek hoeft slechts aan één kant op de fitting geplaatst te worden. De draaibare fitting maakt het zelfs mogelijk om op plekken met weinig bewegingsruimte vakkundig de waterleiding te installeren. Dat maakt Geberit FlowFit zo'n uniek systeem.

Meer weten over de oplossingen die Geberit biedt voor scheepsbouw? Bezoek www.geberit.nl/scheepsbouw en download de brochure. Ook biedt Geberit maatwerkcursussen voor maritiem en industrie. Indien u geïnteresseerd bent in deelname aan de cursus kunt u contact opnemen met uw accountmanager.