Afbeelding

AOV-AOW-hiaat wordt na
jaren eraan trekken gedicht

AOV

Hoeveel het er zijn weet niemand, maar dat ze er zijn is een feit: installateurs die een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben afgesloten met een polis die tot het 65ste levensjaar loopt, terwijl de pensioenleeftijd inmiddels is opgerekt. Dat wordt het AOW-AOV-hiaat genoemd. Voor iedereen die dit betreft is er goed nieuws: De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin hiermee moet worden afgerekend.

Het AOW-AOV-hiaat houdt in dat je AOV-polis afloopt voordat je recht hebt op AOW, zodat je bij arbeidsongeschiktheid zonder inkomen komt te zitten. Vele ondernemers weten dit niet eens en gaan ervan uit dat de leeftijd vanzelf wordt opgerekt met die van de pensioengerechtigde leeftijd, maar dat is niet zo. Stichting ZZP Nederland vraagt al jaren aandacht voor deze problematiek, die kan worden opgelost door een compensatieregeling. Om die reden heeft de organisatie de afgelopen acht jaar politieke aandacht gevraagd voor deze onrechtvaardige houding van de overheid en dat heeft er nu toe geleid dat er een motie is aangenomen met als doel dit gat te dichten.

Compensatieregeling

Dat wil niet zeggen dat nu alles in kannen en kruiken is. “Stichting ZZP Nederland is voorzichtig positief”, zegt voorzitter Frank Alfrink. “Dit resultaat is hoopgevend, maar de politiek werkt altijd langzaam. Daarom roepen wij het kabinet nogmaals op om snel met een goede en uitvoerbare compensatieregeling voor zelfstandigen met een AOW-AOV-hiaat te komen.”