Afbeelding
Hans Peijs

Gasketelwet uitgesteld tot 1 januari 2023

GASKETELWET

Nederland moet nog even wachten op de zogenoemde Gasketelwet. Die zou ingaan op 1 april volgend jaar, maar de minister van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat de beoogde inwerkingtreding nu 1 januari 2023 wordt. De reden is volgens de minister dat het opstellen en aanwijzen van certificatieschema’s meer tijd vergt dan was voorzien. Brancheorganisatie Techniek Nederland laat weten teleurgesteld te zijn.

De Gasketelwet gaat ervoor zorgen dat in vervolg alleen nog gecertificeerde installateurs aan een gasgestookte installatie mogen werken. Het aantal ongevallen met verkeerd aangesloten installaties was namelijk dermate groot dat moest worden ingegrepen.

Zorgen geuit

Techniek Nederland zag het uitstel al aankomen. "Techniek Nederland heeft de afgelopen periode meerdere malen haar zorgen geuit over de lange termijnen die de Raad van Accreditatie en de nog formeel op te richten Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) hanteren voor het beoordelen van de schema’s van InstallQ en Kiwa", laat de organisatie op haar site weten.

Jammer

Organisatie kost meer tijd dan voorzien

Voor alle bedrijven die al klaar waren met de voorbereidingen is het jammer, maar helaas. Bedrijven die nog niet waren begonnen met het traject hebben nu opeens extra tijd gekregen. Techniek Nederland blijft de komende tijd bedrijven die nog niet helemaal klaar zijn ondersteunen bij hun voorbereidingen.

Betere timing

Er zit wel één voordeel aan het uitstel en dat is dat de publiekscampagne die de inwerkingtreding van de wet begeleidt nu op een gunstiger tijdstip valt. Techniek Nederland: "Deze publiekscampagne moet eigenaren van gasverbrandingsinstallaties bewust maken van de verplichting die zij per 1 januari 2023 hebben om een gecertificeerd bedrijf in te huren voor installatie en onderhoud. Doorgaans zet de overheid pas drie maanden voordat een nieuwe wet ingaat een publiekscampagne in. Bij inwerkingtreding per 1 april 2022 zou deze campagne pas in de winter starten. Nu kan de publiekscampagne ingezet worden aan het begin van het stookseizoen en mooi gekoppeld worden aan de jaarlijkse campagne van Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwondenstichting en de 25 veiligheidsregio’s."