Er is en blijft en groot tekort aan personeel.
Er is en blijft en groot tekort aan personeel. Geberit

Tekort personeel groeit

De bouwsector en in het kielzog daarvan de installatiebranche herstelt wonderbaarlijk snel van de coronacrisis. Met als gevolg dat de personeelstekorten die er al waren zich steeds heviger beginnen te wreken.

Dit blijkt uit een analyse van de ontwikkelingen in de economie van de Rabobank. Lang niet alle sectoren herstellen zich even snel, maar de bouwsector zit duidelijk aan de goede kant van het spectrum. Vorig jaar daalde deze sector in totale omvang met 2 procent, maar dit jaar is de groei 1,5 en volgend jaar zelfs 2 procent. Met deze cijfers heeft de bouwnijverheid geen al te grote averij opgelopen en de groei is er, maar is ook weer niet zo groot dat je ervan achterover valt.
Hoe dan ook gaat de sector groeien, met als gevolg nog grotere tekorten aan personeel.

Factoren

Een aantal factoren speelt een rol. De arbeidskrapte komt door een unieke samenloop van zowel structurele als tijdelijke factoren. Een belangrijke structurele factor is de vergrijzing, die zowel het arbeidsaanbod beperkt als de vraag naar zorgpersoneel doet toenemen. Een andere structurele factor is de Nederlandse voorkeur voor deeltijdwerk.
Daarnaast is er een tijdelijk ‘corona-effect’. Dit leidde ertoe dat er minder arbeidsmigranten naar Nederland kwamen en studenten besloten langer door te studeren.