Afbeelding

We voelen ons steeds onveiliger in het verkeer

We voelen ons steeds onveiliger op de weg, wijst onderzoek van verzekeraar Interpolis uit. Dat heeft diverse oorzaken: een deel vindt zichzelf minder handig geworden in het verkeer, we zijn harder gaan rijden en vooral jongeren ervaren stress achter het stuur. Ondertussen neemt de drukte op de Nederlandse wegen toe: 40% van de Nederlanders verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk.

Gevaarlijker

Een derde van de Nederlanders vindt dat het verkeer gevaarlijker is geworden vergeleken met de periode vóór de pandemie. Daarnaast vindt bijna 10% zichzelf minder handig geworden in het verkeer. Bij jongeren ligt dat percentage een stuk hoger, namelijk 26%. De drukte onderweg zorgt daarbij voor een opgejaagd gevoel. Vooral jongeren zeggen zich meer gestrest te voelen in het verkeer. Zo heeft 42% last van hen een opgejaagd gevoel en ervaart 35% van de jongeren stress als ze achter het stuur stappen.

In het onderzoek wordt ook geconstateerd dat we zelf niet echt bijdragen aan een veiliger verkeer. Voorbeeld: 16 procent van de Nederlanders is van plan deel te nemen aan een online-overleg terwijl ze onderweg zijn naar het werk. 12% verwacht zelfs te blijven videobellen als ze aan het rijden zijn. Waarmee we er een nieuwe afleiding bij hebben.