Nissan heeft de e-NV200 als elektrische bestelauto in het gamma.
Nissan heeft de e-NV200 als elektrische bestelauto in het gamma.

Steeds meer stekkerauto's

Nederland telde begin 2021 bijna 8,8 miljoen personenauto’s, ruim een procent meer dan een jaar eerder. Het aantal stekkerauto’s nam tegelijkertijd met 38 procent toe. Hoewel de meeste stekkerauto’s in zakelijk bezit zijn, neemt ook het aantal particulieren met een stekkerauto toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het motorvoertuigenpark. 

Stekkerauto’s zijn personenauto’s met een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV) die enkel een elektromotor hebben en emissievrij zijn, als plug-in hybrides (PHEV). Dit laatste type heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Begin 2021 was 3,1 procent van alle personenauto’s in Nederland een stekkerauto.

Het aantal stekkerauto’s steeg in een jaar tijd met 38 procent (76.000) tot ruim 273.000 begin 2021. Vooral het aantal volledig elektrische personenauto's groeide het laatste jaar sterk (63 procent). 

De stekkerauto's zijn het afgelopen jaar populairder geworden bij particulieren. Het aandeel stekkerauto's in particulier bezit is toegenomen van 27 procent begin 2020 naar 36 procent begin 2021. Echter, de meeste stekkerauto's zijn nog altijd in zakelijk bezit (64 procent). Begin 2021 had van de volledig elektrische auto's zelfs 78 procent een zakelijke eigenaar. Het aantal particuliere eigenaren verdubbelde en het aantal zakelijke eigenaren groeide met 55 procent.