Afbeelding

Maxus eDeliver 9: een
prima bestelauto uit China

RIJIMPRESSIE

Het Chinese merk Maxus is relatief nieuw op de Nederlandse markt. Vorig jaar presenteerde het merk de eDeliver 3 en dit jaar is er de eDeliver 9, een bestelauto in het 3,5 tonssegment. Met de e van elektrisch.

De eDeliver 9, geleverd door importeur Maxomotive Nederland, heeft een eigen gezicht met markante lijnen, waarbij ronde en hoekige vormen door elkaar zijn gemixt. Achter het grote logo in de neus zit de stekkeraansluiting en standaard is de bestelauto voorzien van stalen velgen met wieldoppen. Aan de achterkant valt de camera op die bij achteruitrijden beeld geeft van wat je daar ziet. De eDeliver 9 is ook voorzien van parkeersensoren rondom. 

Modern

Het interieur van de Maxus eDeliver 9 is modern. Er is een net dashboard van acceptabele materialen (niet te hard, ook niet heel zacht) en er is veel bergruimte in de cabine, onder andere in de grote deurvakken, onder de bijrijdersbank en een vak tegen het dak. De stoel zit goed en is goed verstelbaar. Dat is niet geheel onbelangrijk, want het stuur is enkel in hoogte verstelbaar, niet in diepte. Met wat schuiven is een goede zitpositie te creƫren. Vanuit die stoel zien we een deels digitaal display en op het dashboard staat een 10 inch groot display met veel informatie. Navigatie zit er niet bij, maar met Apple Carplay of Android Auto verbind je makkelijk je eigen smartphone.

Goed van zijn plek

De eDeliver 9 heeft een elektromotor met een maximumvermogen van 205 pk en een koppel van 310 Nm. Ondanks dat de besteller 2715 kilo weegt, komt-ie goed van zijn plek. Met het beste accupakket dat 89 kWh levert, is de actieradius in principe 282 kilometer. Haal daar 10 procent vanaf in de winter en nog eens 10 procent met een vol laadruim, dan kom je aan een maximumaantal kilometers van rond de 230, zeg 240 kilometer. Dat is in een land als Nederland in 90 procent van de gevallen geen enkel probleem. 

Laadruim

We nemen ook nog even het laadruim door, want dat is natuurlijk bepalend voor het succes van een bestelwagen. Mooi: de achterdeuren kunnen tot 236 graden worden opengezwaaid en de laadvloer ligt op 66 cm hoogte. Dat is hoger dan bij veel andere bestelauto's, maar onoverkomelijk is dat niet. Het laadvolume is 11 kuub en het laadvermogen is 885 kg. Dat kan worden opgevijzeld naar 1200 kilo laadvermogen, maar dat gaat dan ten koste van het accupakket en dus van de actieradius. De Chinese fabrikant SAIC Motors waar Maxus onder valt, geeft standaard 5 jaar (of 100.000 km) garantie op de auto en zelfs 8 jaar op het accupakket (max. 160.000 km).

Is er dan helemaal niets op de auto aan te merken. Jawel: de prijs. Bij een Chinese auto verwacht je een budgetknaller, maar dat is hier niet aan de orde, want de vanafprijs is bijna 50 mille. Maar daar kun je een flink stuk van terugkrijgen via subsidies voor elektrische auto's.