Afbeelding
Foto: The Sunshine company.

Minimaal 1 miljoen hybride warmtepompen in 2030

WARMTEPOMP

Vorig jaar zijn er grofweg 3.200 hybride warmtepompen verkocht en dit jaar zullen dat er niet heel veel meer worden. En in 2023 valt het allemaal nog te bezien. Maar de hybride warmtepomp heeft de toekomst. Vanaf 2024 moeten er ieder jaar minimaal 100.000 hybride warmtepompen worden geplaatst in woningen en gebouwen. Volgens de ‘Coalitie HR-Hybride’ moeten er vóór 2030 1 miljoen tot 2 miljoen hybride warmtepompen zijn geïnstalleerd.

In de ‘Coalitie HR-Hybride’ zitten Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland en zij vinden dat een grootschalige inzet van hybride warmtepompen nodig is. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine warmtepomp en een cv-ketel. Je verwarmt je huis via stroom en op heel koude dagen springt de cv-ketel bij. Dit levert CO2-winst op ten aanzien van de traditionele cv-ketel die volledig op aardgas draait.
Installatie van 1 miljoen hybride warmtepompen zou een besparing opleveren van 1,3 tot 2,6 megaton CO2. Dat is een substantiële bijdrage aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de aangescherpte CO2-eisen van 55% van de Europese Unie.

Dit wordt de volgende stap op weg naar het verder aardgasvrij maken van Nederland en die stap is hard nodig, want het gaat hiermee lang niet snel genoeg. Het tempo ligt ver beneden de afspraken uit het Klimaatakkoord en de ambities van het huidige kabinet. Daarom is volgens de Coalitie HR-Hybride grootschalige toepassing van hybride warmtepompen nodig. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: "Woonwijken aardgasvrij maken, daar gaan we mee door. Maar als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap."

Hybride warmtepomp

Op dit moment zijn er 7,2 miljoen huizen aangesloten op aardgas. Recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie toonde aan dat het voor 1 miljoen (13,9%) van deze woningen loont om bij het vervangingsmoment van de cv-ketel over te stappen naar een hybride warmtepomp. Binnen 10 jaar hebben deze huishoudens de kosten terugverdiend. Doorgerekend betekent dat van de 428.000 cv-ketels die dit jaar geplaatst zijn, er bijna 60.000 beter door een hybridewarmtepomp hadden kunnen worden vervangen.

Combineren

De coalitie wil dat installateurs waar mogelijk een nieuwe hr-ketel combineren met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is relatief eenvoudig te plaatsen en levert de bewoner direct een besparing op tot 70% van het aardgasverbruik voor verwarming. Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu: "Hybride warmtepompen zijn beter voor het klimaat dan de traditionele cv-ketel. Daarom is het belangrijk deze verwarmingstechniek te stimuleren."

De Coalitie HR-Hybride vindt dat een nieuw kabinet tot 2026 jaarlijks 120 miljoen euro extra vrij moet maken. Dat geld maakt subsidie voor woningbezitters mogelijk. De Coalitie verwacht dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zal zijn. Door innovatie en lagere product- en plaatsingskosten zal de hybride warmtepomp woonlastenneutraal worden. De Coalitie HR-Hybride wil samen met de overheid een voorlichtingscampagne opzetten om de voordelen van hybride warmtepompen onder de aandacht te brengen. De campagne zal zich niet alleen richten op woningbezitters, maar ook op professionele opdrachtgevers zoals woningcorporaties.