Afbeelding

Installateur zit niet te wachten op VR

VAKINFORMATIE

Er zijn van die dingen die al heel lang in de pijplijn zitten waarbij om de haverklap wordt gehint op een doorbraak, maar die maar geen gemeengoed willen worden. Zoals de zogenoemde augmented en virtual reality (AR en VR), u weet wel, van de bijzondere bril waardoor je je in een andere omgeving waant. Welnu, installateurs in Europa staan er klaar voor om hiermee te worden voorzien van nieuwe vakinformatie. Echter, Nederlandse installateurs zitten hier helemaal niet op wachten. 

Dit is de conclusie die Ralitsa Riseva van USP Marketing Consultancy (USP MC) trekt na onderzoek. En dit heeft allemaal te maken met corona, met het gegeven dat in de huidige markt tijd schaars is én met het feit dat installeren er met alle nieuwe technieken en eisen niet eenvoudiger op wordt. 

Mogelijkheden

De AR en VR-techniek biedt veel mogelijkheden, zoveel is zeker. "Om nieuwe of minder ervaren installateurs op te leiden tot een niveau waarop ze zelf installaties kunnen uitvoeren is niet alleen tijd nodig, maar ook een ervaren installateur die over hun schouder meekijkt, en beide zijn nu juist schaars. AR- en VR-applicaties kunnen op verschillende manieren een oplossing bieden. In een meer geavanceerde en geïntegreerde vorm bieden AR-applicaties zelfs de mogelijkheid om een ervaren installateur vanaf een andere locatie mee te laten kijken over de schouders van meerdere leerlingen en op afstand uitleg en oplossingen te geven terwijl elke leerling op locatie zelf een installatie uitvoert", worden een paar opties omschreven.

Hulp

16 procent installateurs ziet VR zitten

Ook geldt, aldus USP MC, dat fabrikanten hulp kunnen bieden via AR en VR. Dat gaat dus verder dan een app, zoals de breed gewaardeerde app Geberit Pro. Het gaat er hierbij om dat de installateurs a la minute de juiste informatie ter beschikking hebben zonder dat er daarbij fysiek iemand aan te pas komt. En in een aantal EU-landen zien installateurs de voordelen ervan, maar uitgerekend in Duitsland en Nederland waar de personeelstekorten steeds meer oplopen, niet. In Duitsland gaat het om 22 procent van de installateurs die hierin is geïnteresseerd en Nederland scoort met 16 procent nog lager.
Maar Riseva gelooft er wel in en wat haar betreft kunnen fabrikanten deze ontwikkelingen 'een kontje' geven. "Fabrikanten kunnen technologieën zoals AR-support of smartproducten ontwikkelen die installateurs die daarin geïnteresseerd zijn kunnen helpen efficiënter te werken. Tegelijkertijd kunnen ze een misschien nog wel belangrijkere rol spelen door de markt te onderwijzen over deze technologische oplossingen en de voordelen te communiceren naar de meer traditionele loodgieters en W-installateurs", aldus de onderzoekster.